Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Február 01. 16:16, hétfő | Helyi
Forrás: adozona.hu

Jöhet a vagyonosodási vizsgálat

Jöhet a vagyonosodási vizsgálat

Így nem éri készületlenül.

A vagyongyarapodási eljárásoknál gyakran azért állapít meg nagy összegű adóhiányt és bírságot az adóhatóság, mert nem fogadja el az adózó nyilatkozatait, bizonyítékait egyes bevételeivel kapcsolatban.

Ezúttal azokat látjuk el hasznos információkkal, akik egy-egy nagyobb beruházásukhoz, ingatlan, vagy gépjárművásárláshoz baráti, rokoni segítséget vesznek igénybe, különös tekintettel arra, ha a segítséget nyújtó külföldi.

Amikor az adóhatóság egy magánszemély vagyongyarapodását vizsgálja, akkor felállít egy kimutatást, amelyben külön-külön oszlopokban jeleníti meg a magánszemély bevételeit és kiadásait. Az így elkészült táblázat megmutatja azokat az időpontokat, amikor a vizsgált adózó kiadásai meghaladják a bevételeit és így forráshiánya keletkezik. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben a kimutatásban szereplő forráshiányok összege lesz az adókülönbözet alapja. A megállapított adókülönbözet legtöbbször teljes egészében adóhiány, amire felszámítják a késedelmi pótlékot és az igen magas 200 százalékos bírságot is.

A nagyobb forráshiányok általában ott keletkeznek, ahol adózónak jelentősebb kiadásai vannak, mert például vásárolt egy ingatlant, egy gépjárművet, vagy esetleg alapított egy céget.

Gyakran ezeknek a nagyobb összegű kifizetéseknek a forrása más magyar adózótól, vagy külföldről származik. Az ilyen forrásból származó bevételeket azonban az adóhatóság igen nehezen, vagy egyáltalán nem fogadja el.

Mit kell tenni, ahhoz, hogy ez velünk ne fordulhasson elő? Minden bevételről rendelkezzünk írásos bizonylattal!

A magánszemélyektől kapott kölcsönökről készüljön szerződés. Javasolt ezeket a szerződéseket ügyvéddel, vagy közjegyzővel ellenjegyeztetni, de legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.