Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Augusztus 21. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Jászberényből érkezett az idei év bajuszkirálya

Jászberényből érkezett az idei év bajuszkirálya

Immáron tizenegyedik alkalommal rendezték meg Kiskunfélegyházán augusztus 18-án a Kunsági Bajuszfesztivált.

A megmérettetésen 25 versenyző indult négy – bajusz-szakáll, kifent bajusz, természetes bajusz és magyar bajusz - kategóriában.

– Láthatjuk, hogy komoly hagyománnyá vált Félegyházán az elmúlt több mint tíz év alatt ez a fesztivál. Valljuk be őszintén, hogy vagyunk egy páran férfiak, akiknek az arcszőrzete kissé hiányos. Ennek ellenére minden évben szívesen és érdeklődve tekintjük meg, hogy miként változik a bajuszdivat, és miként őrzik a régi formákat a hagyományőrzők.
Olyan rendezvényről tudunk itt beszélni, ahol a látogatók mindig tudnak újdonsággal találkozni. Köszönöm ezt a rendezvény főszervezőjének, Gulyás Lászlónak, köszönöm azt, hogy évek kitartó és szorgalmas munkával megszervezte, kézben tartja. Szeretnénk, ha évek múlva is itt lehetnénk és csodálhatnánk a bajuszcsodákat
– mondta köszöntő beszédében Csányi József polgármester.

Ezt követően Szilágyi Péter, a Magyar Bajusztársaság elnöke szólt a megjelentekhez:

- A férfi arcszőrzete jellegzetes és jellemző formája a magyar viseletkultúrának. A magyar bajusz jelkép és szimbólum, egyben nemzeti jellegzetesség is. Jelezte egykor és ma is az emberi életút során a korszakváltást, a legényből férfivá érést, de emellett a tiszteletet és a megbecsülést is. Formája, jellegzetes magyar viselte pedig megkülönböztető volt. A magyar bajusz azonban nemcsak önmagában élő hagyomány, hanem nagyon gazdag szokásvilág kapcsolódik hozzá – mondta köszöntőjében Szilágyi Péter.

Gulyás László, a rendezvény főszervezője arról beszélt, hogy miként fogalmazódott meg fejében több mint tizenkét évvel ezelőtt a fesztivál ötlete. – Azt láttam, hogy igen kevés ember ereszt szőrt a szája szélén, pedig nekünk magyar embereknek ez évezredes hagyományunk. És hogy miért Kiskunfélegyházán szervezzük? Azért mert 1848-ban Rózsa Sándor Kossuth Lajos menlevelét Jókai Mór hozta ide Kiskunfélegyházára. Ezután Rózsa Sándor beállt a szabadságharcosok sorába, százötven fős csapatával jeles eredményeket ért el Délvidéken. A csapat tagjai valamennyien bajuszt viseltek. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy otthont adjunk ennek a rendezvénynek – mesélt a részletekről Gulyás László.

A versenyen végül a jászberényi származású Járomi Zsolt lett a kifent bajusz kategória győztese, aki emellett még a Kunsági Bajuszkirály címet is bezsebelte. A hétköznapokban is kifent bajusszal járó nyertes korábban már volt Európa Bajnok, sőt háromszoros világbajnok is.

(Nyitófotónkon bal oldalon a győztes Járomi Zsolt látható - A képet készítette: Hájas Sándor.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA