Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Május 23. 08:18, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Jász és kun őseink emléke előtt tisztelegtek

Jász és kun őseink emléke előtt tisztelegtek

Jász-Kun Történelmi Emléknapot szervezett május 22-én a Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete a városháza dísztermében.

Az emléknapon megjelenteket városvezetésünk nevében Csányi József polgármester köszöntötte:

- A Jász-Kun Emléknap alkalmat ad az elődök iránti tisztelet kifejezésére, erősítve a jelenbéli összetartozást. A jászok és a kunok 275 évvel ezelőtt vásárolták vissza szabadságukat Mária Terézia királynőtől. Erre az eseményre emlékezünk ezen a napon. Mai ünnepünk a jász és a kun őseinknek ünnepe, akik nem törődtek bele szabadságuk elvesztésébe, és előjogaik megvonásába. Nem voltak sokan, mégis évtizedekig tartó küzdelem árán kivívták szabadságukat. Bár a jász és a kun sok tekintetben különböző egymástól, de sorsuk már a honfoglalás előtti időkben is egybekapcsolódott. Hazai krónikásaink és a külföldi források is sok esetben együtt emlékeznek meg róluk. Több mint ezer év óta él együtt az ország középső területén a jászkun nép számban megsokasodva, sok vihart átélve, de soha el nem fogyva. Az évszázadok alatt kialakított egy olyan csodálatos, öntudatos életet, amely - habár csak töredékeiben - még ma is él közöttünk és méltán érdemel figyelmet – mondta az ünnepség nyitányaként városunk első embere.

A polgármester köszöntőjét követően dr. Knipl István régész-történész „Környezeti változások a Duna-Tisza közén” című előadását hallhatták a megjelentek. Majd Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója a „Jászkunság 1699” címmel megjelent könyvet mutatta be, illetve ”Jász-Kunság eladásától a redemptio ünnepéig” címmel előadást tartott.

Az érdekes előadások meghallgatása után az emléknapon megjelentek a Petőfi-emlékházban folytatták az ünnepséget, ahol kulturális és hagyományőrző program tette színessé a rendezvényt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.