Városlista
2019. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Február 26. 13:55, hétfő | PR

Izgalmas változások az albérletpiacon

Izgalmas változások az albérletpiacon

2018 februárjában bekövetkezett az, amit már két éve komoly várakozások előztek meg: befékeztek az árak a budapesti lakásbérleti piacon. Egy nagyon magas szinten ugyan, de stabilizálódni látszanak a bérleti díjak.

A felfelé száguldás megállt

Egyrészt lassult az elmúlt egy-két évben elszabadult áremelkedés, másrészt helyenként már csökkentek is az árak. A változásnak köze lehet ahhoz is, hogy - míg a csúcsidőszak augusztus a bérleti piacon - februárban jellemzően alacsonyabban van az árszint, mert kisebb az érdeklődés.
A mérséklődés nem eget rengető: az átlagos 140 ezer forintos havi díj 10 ezer forinttal csökkent átlagosan. Ám, hogy egyáltalán nem felfelé mennek az árak, már az is figyelemre méltó.

Kicsit közelebbről megvizsgálva a bérleti piacot, azt láthatjuk, a nagyfokú keresletet a kínálat bővülése követte. Azaz a piac pezsgését tapasztalva sokan ‘rárepültek’ erre a lehetőségre.
A lakáskiadás kimondottan jó üzlet nemcsak nálunk, hanem minden divatosabb nagyvárosban a világon. Olyannyira, hogy Berlinben például egy csavaros ötlettel az ALDI saját áruházai fölé épít kiadható tömböket.

Egyszerűbb több hónapra kiadni

Az is elmondható, hogy az Airbnb piac professzionalizálódása, a régóta airbnb-zőkkel való rivalizálás nehézsége, és a szabályozási környezet bizonytalansága miatt van, aki a hosszú távú bérlők mellett tette le a voksát a turisták helyett.
Mindez csak pozitívan hatott a piacra, mivel mint számtalan más nagyvárosban - Barcelonától San Franciscóig - nálunk is nagyon megnehezítette a lakást keresők helyzetét a szobakiadási startupok felfutása.

A csekély megtorpanással együtt még mindig nagyon megéri lakástulajdonosnak lenni a fővárosban, vagy az egyetemvárosokban. Stabil és jelentős hozamot nyújtó befektetésnek tekinthető egy jó lokációval rendelkező ingatlan: folyamatosan termeli a pénzt, amíg a tulajdonunkban van.

A lakáskiadókra kirótt állami terhek még enyhültek is 2018-ban, így a helyzet igazán kedvezőnek mondható mindazoknak, akik - akár LTP vagy lakáshitel igénybe vételével - ingatlant vásárolnak.

Már Tétényben is sokan keresnek bérleményt

Az, hogy elindulnak lefele az árak, és mondjuk 30 %-al kevesebb bevételt hozzon pár év múlva egy lakás, mint ma, szinte elképzelhetetlen. Az albérletpiac jelenleg olyan telített, és olyan nehéz olcsó megoldást találniuk a bérlőknek, hogy a jellemzően kevésbé népszerű külső kerületekben, Soroksáron és Budafok-Tétényben is megindultak felfelé a bérleti díjak a kereslet nyomán.
A legmagasabb árak a Belvárosban jellemzőek, az V. kerület nem bővülő piacán egyelőre a lakáskiadók diktálják a feltételeket. Ám itt is jobban megéri most ingatlant bérelni, mint augusztusban.
Nem jellemző a teljes magyarországi piacra a mérséklődés. Vannak jelei az árcsökkenés tendenciájának, például Szegeden, amely bár egyetemváros, de itt lejjebb mentek a bérleti díjak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 25. 12:07, csütörtök | PR

Újra komplex üzemeltetést nyertek

Határozatlan időre ismét a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a miskolci UNI Hotel komplex üzemeltetését – tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 15. 13:41, hétfő | PR

Indul a víkend-szezon, élvezzük ki!

A tavaszt már alig lehetett kivárni, de a zimankónak vége, a jó idő beköszöntével újra birtokba vehetjük hétvégi házainkat. A megfelelő fűtésre azért figyeljünk, mert az éjszakák még igen hűvösek!

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.