Városlista
2019. január 23, szerda - Zelma

Hírek

2018. Február 26. 13:55, hétfő | PR

Izgalmas változások az albérletpiacon

Izgalmas változások az albérletpiacon

2018 februárjában bekövetkezett az, amit már két éve komoly várakozások előztek meg: befékeztek az árak a budapesti lakásbérleti piacon. Egy nagyon magas szinten ugyan, de stabilizálódni látszanak a bérleti díjak.

A felfelé száguldás megállt

Egyrészt lassult az elmúlt egy-két évben elszabadult áremelkedés, másrészt helyenként már csökkentek is az árak. A változásnak köze lehet ahhoz is, hogy - míg a csúcsidőszak augusztus a bérleti piacon - februárban jellemzően alacsonyabban van az árszint, mert kisebb az érdeklődés.
A mérséklődés nem eget rengető: az átlagos 140 ezer forintos havi díj 10 ezer forinttal csökkent átlagosan. Ám, hogy egyáltalán nem felfelé mennek az árak, már az is figyelemre méltó.

Kicsit közelebbről megvizsgálva a bérleti piacot, azt láthatjuk, a nagyfokú keresletet a kínálat bővülése követte. Azaz a piac pezsgését tapasztalva sokan ‘rárepültek’ erre a lehetőségre.
A lakáskiadás kimondottan jó üzlet nemcsak nálunk, hanem minden divatosabb nagyvárosban a világon. Olyannyira, hogy Berlinben például egy csavaros ötlettel az ALDI saját áruházai fölé épít kiadható tömböket.

Egyszerűbb több hónapra kiadni

Az is elmondható, hogy az Airbnb piac professzionalizálódása, a régóta airbnb-zőkkel való rivalizálás nehézsége, és a szabályozási környezet bizonytalansága miatt van, aki a hosszú távú bérlők mellett tette le a voksát a turisták helyett.
Mindez csak pozitívan hatott a piacra, mivel mint számtalan más nagyvárosban - Barcelonától San Franciscóig - nálunk is nagyon megnehezítette a lakást keresők helyzetét a szobakiadási startupok felfutása.

A csekély megtorpanással együtt még mindig nagyon megéri lakástulajdonosnak lenni a fővárosban, vagy az egyetemvárosokban. Stabil és jelentős hozamot nyújtó befektetésnek tekinthető egy jó lokációval rendelkező ingatlan: folyamatosan termeli a pénzt, amíg a tulajdonunkban van.

A lakáskiadókra kirótt állami terhek még enyhültek is 2018-ban, így a helyzet igazán kedvezőnek mondható mindazoknak, akik - akár LTP vagy lakáshitel igénybe vételével - ingatlant vásárolnak.

Már Tétényben is sokan keresnek bérleményt

Az, hogy elindulnak lefele az árak, és mondjuk 30 %-al kevesebb bevételt hozzon pár év múlva egy lakás, mint ma, szinte elképzelhetetlen. Az albérletpiac jelenleg olyan telített, és olyan nehéz olcsó megoldást találniuk a bérlőknek, hogy a jellemzően kevésbé népszerű külső kerületekben, Soroksáron és Budafok-Tétényben is megindultak felfelé a bérleti díjak a kereslet nyomán.
A legmagasabb árak a Belvárosban jellemzőek, az V. kerület nem bővülő piacán egyelőre a lakáskiadók diktálják a feltételeket. Ám itt is jobban megéri most ingatlant bérelni, mint augusztusban.
Nem jellemző a teljes magyarországi piacra a mérséklődés. Vannak jelei az árcsökkenés tendenciájának, például Szegeden, amely bár egyetemváros, de itt lejjebb mentek a bérleti díjak.

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 19. 18:14, szerda | PR

Prezi székházban takarítanak

A világhírű startup cég budapesti fejlesztőközpontjának takarítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.

2018. November 16. 18:00, péntek | PR

Újra díjazott lett a Jánosik Kft.

Harmadszor nyerte el a MagyarBrands, másodszor pedig a Superbrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2018. November 08. 16:24, csütörtök | PR

Ezt biztos nem gondoltad az erőspaprikáról...Meglepő tények!

Gondoltad volna az erős paprikáról, hogy nem csak az ételeidet teszi ízletesebbé, hanem az életedet is megkönnyíti?