Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Szeptember 07. 14:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ízelítő a Tiszaalpári Alkotótábor művészeinek munkáiból

Ízelítő a Tiszaalpári Alkotótábor művészeinek munkáiból

25 év küszöbén… E címmel nyílt kiállítás a Hollókör galériatermében szeptember 6-án. A Tiszaalpári Alkotótábor résztvevőinek válogatott munkáinak tárlatát Biczók Mihály ny. közjegyző nyitotta meg.

A vendégeket elsőként a Holló László Képzőművész Kör nevében Rátkai Zsuzsanna üdvözölte. Mint ahogy azt elmondta, talán még nem is volt példa arra, hogy a nyári alkotótáborban ezen a helyen is bemutatkozhasson. Noha a Tiszaalpári Alkotótábor immáron 25 éve biztosítja minden évben minden nyáron a lehetőséget a félegyházi, budafoki, de a külföldi vendégek számára is a találkozást és a felhőtlen alkotás örömét.

Biczók Mihály, Tiszaalpár nyugalmazott közjegyzője már a kezdetek óta jelen volt az alkotótáborban. Ki ne ismerné jobban az ott született műveket és a rendszeresen, avagy alkalmanként megjelenő alkotókat. Tökéletes választás volt tehát, hogy ő mutassa be a tárlaton megjelent műveket és azok alkotóit.

Beszédéből megtudhattuk, hogy az alkotótábor 1994. június 3-án kötött megállapodást követően jött létre, melyen részt vett a Budafoki Mészáros László Képzőművészeti Egyesület képviseletében Takács László, a Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművészeti Kör képviseletében Mindszenti Lászlóné és Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzata. Utóbbinak legfőbb célja az volt a Tiszaalpári Alkotótábor alapítólevelének aláírásával, hogy a nyári táborban készült művek minél több embert megismertessenek az alpári tájjal, a Tisza varázsával, a község történelmi múltjával, valamint az itt élő emberek munkájával. S ezt 24 év távlatára visszatekintve minden nyári táborozó vállalta és érdemben teljesítette.

A tárlatot megnyitó Biczók Mihály kiemelte beszédében festőművész barátját Dulity Tibort, aki amellett, hogy 30 éven keresztül támogatta a Holló László Képzőművészeti Kört, személyesen is nagyon sok alkalommal tiszteletét tette az alkotótáborban. Rajta kívül említést tett Terescsényi Bandi bácsiról, aki szintén nagyon sokat segített az alkotótábor működtetésének elindításában. Megtudhattuk azt is a megnyitó beszédből, hogy az alkotótábor 14 napos turnusokban indította nyári táborát és mind a félegyháziak, mind pedig a budafokiak részéről 10-15 fő jelent meg rendszeresen a foglalkozásokon. Sajnos az alapító tagok közül már egyre kevesebben vannak. De örömmel konstatálta, hogy egy kedves alkotó, akinek a tiszaalpári holt Tisza és annak környéke nagyon sok képén megjelent – Rádi András – is tiszteletét tette a megnyitó ünnepségen.

Azonban az is boldogsággal töltötte el a tárlat megnyitójának szívét, hogy az idősebb alkotók mellett szerencsére nagyon sok fiatal, középiskolás és középkorú is megjelenik évről-évre az alkotótáborban, mint például Török Tamás, aki középiskolás kora óta rendszeresen ott dolgozik a művészek között.

Az alkotótábor otthont adott a testvér településről érkezőknek is. Nagyon sokáig Tordáról és Dániából is tiszteletüket tették a nyári táborban, de érkezett Ausztriából is művész. Sajnos közülük már többen elhunytak.

A kiállításon megjelenő alkotások tehát a Tiszaalpári Alkotótábor művészeinek válogatott munkáit ölelik fel, de nem nyújthatnak teljes képet a nyári táborról.

Mindenesetre ízelítőt adhatnak mindenki számára, bármely művészeti stílus tekintetében: legyen az olajfestmény, pasztell, linómetszet, tusrajz, tűzzománc, faragás vagy kerámia – zárta beszédét Biczók Mihály, s egyben ünnepélyesen megnyitotta a tárlatot az érdeklődők számára.

A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben szeptember 7-8-9-én.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.