Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 09. 07:41, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Ízelítő a modern művészetek világából

Ízelítő a modern művészetek világából

Január 8-án (pénteken) Kis Judit különleges, 20. századi művészeti irányzatot képviselő kiállítása nyílt a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

Az Intermedia feladata a művészképzés kiterjesztése olyan műformák és művészeti technikák felé, melyek a 20. századi képzőművészetben jelentek meg először (fotó-kinetikus és elektronikus művészetek, multimédia, installációs-, environment és akcióművészet, új kommunikációs technikák, interdiszciplinaritás, képzőművészeti határterületek). Cél a művészet funkcióváltásának tudatosítása mellett felkészítés egy aktív, kreatív jelenlétre az információs társadalom kulturális szféráiban, s ezen túl a kognitív (megismerésre kész) művészi magatartás kutatása és támogatása.

A tárlat képeit Soós Andrea kurátor mutatta be, egyúttal megismertette a művészt a megnyitón részt vevő érdeklődőknek.

Kis Judit 2011-2015 között készült videói meglehetősen személyes vonatkozásúak. A művész nemcsak alkotója, hanem főszereplője is munkáinak. Témáit a körülötte és a benne zajló eseményekből meríti és személyiségének szűrőjén keresztül ismerteti azokat. Így könnyen falakba is ütközik, amelyeken azonban nem fél lerombolni. Ez a fajta kitárulkozás foglalja össze a közel 5 éves művészi gyakorlatát. A szerelem, a párkapcsolat, az elfogadás, a ragaszkodás, az elengedés érzései foglalkoztatják. Az érzékeny hangvételű munkákat saját naplószerű szövegei narrálják, az intim helyzeteket pedig legtöbbször számítógép kamerájával rögzíti, mely gesztussal még közelebb engedi a nézőt belső vívódásaihoz. A fizikai és lelki távolságot eleveníti meg, ahogyan egy koordináta-rendszerben helyezi el magát és szerelmét a „Távolság” című videóban. A viszonyítási pontok a számegyenes sorozatban hamar a testre vándorolnak, és a két anyajegy között találják meg útjukat. Az önvizsgálatot a „Kiábrándulás” mutatja be, melyben a személyiség korlátait és árnyoldalait mutatja, majd a csalódásokat az „Elengedés” című munkában engedi szabadon. Az „I love you” a szerelmi vallomás hagyományos két szereplős jelenetébe nyújt betekintést. Az érzelmek elismerésének kockázatait a művész bátran vállalja és nemcsak a mit sem sejtő közeli barátokat, hanem a külső szemlélőt is zavarba ejti. A felfokozott hangulat a „Contentment”, azaz „Elégedettség” című munkában oldódik fel. A szó egy megfoghatatlan, vágyott állapotot jelöl, így különös jelentőséggel bír a festmény, amelyen fehér alapon csupán csak ez az egy szó olvasható.

Kis Judit közvetlen és őszinte, önmagával és a külvilággal folytatott párbeszédei ismerős élményeket idéznek fel. Az érzelmek kiszámíthatatlan természetét jelenítik meg, ahogyan a művész a női lét egyetemes kérdéseit feszegeti. A szuggesztív elbeszélés és a már-már túlfeszített lelkiállapotokat a visszafogott, roncsolt képvilág ellensúlyozza, otthonos légkört teremtve ahhoz, hogy saját viszonyainkat is újragondoljuk.

Ha Sós Andreának a videókból kiragadott képekből álló tárlatról alkotott véleménye felkeltette az érdeklődését a művek iránt, tekintse meg a kiállítást, melynek képei február 3-ig ékesítik a Móra Ferenc Művelődési Központ (Petőfi tér 1.) aulájának falait.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).