Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Szeptember 03. 20:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

Ízek, zamatok, ételek a monarchia idején

A Libafesztivál előhírnökeként mi más kerülhetett szóba ma (szeptember 3-án) a városi könyvtár „Kulturális Szalon”-jának előadásán, mint a monarchia ízvilága.

Bede Róbert mesterszakács látogatott el hozzánk a téma sokrétű körüljárására és a ma jellegzetes „magyar ételek” történetének megismertetésére.

Hogy is tagadhatnánk, hogy mi magyarok az Osztrák–Magyar Monarchia alatti hosszú együttélésnek köszönhetően az osztrák konyha remekművet szinte magunkénak érezzük.

Az ipari forradalom a városiasodás, a vasúti hálózat kialakulása lehetővé tette az alapanyagok cseréjét a különböző népek, az egykori koronaországok között, mint például Magyar¬ország, Szlovákia, Morvaország, Szilézia, Elzász, Burgundia, Toscana, Bosznia, Horvátország stb.

Konyháink fejlődésére, tehát egyértelműen a Monarchián belüli együttélés hatott ki, főzési szokásaikra és az alapanyagok palettájára mondhatjuk úgy „rányomta a bélyegét”.

Például ha kiemeljük a pisztrángot, mint jellegzetes magyar halfajtát, tudnunk kell azt is, hogy Ausztriában az alázúduló kristálytiszta vizű hegyi patakok szintén rendkívül gazdagok pisztrángban. Ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy hol volt előbb nálunk, avagy náluk. De például a jellegzetes magyar étel, a tarhonya sem a mi találmányunk, hanem az ihletője az Észak-Afrikából származó kuszkusz.

A libafesztivál előtti napokon a legkézenfekvőbb kérdés vetődik fel bennünk, mikor arra gondolunk, hogy vajon a liba kapott-e szerepet a monarchia idején a gasztronómiában? Készültek-e különböző ételek akkoriban ebből a háziasított szárnyasból. A válasz egyértelműen igen. A magyar libát fogyasztották Nagyváradon, Bécsben, Krakkóban, és minden valószínűség szerint nemcsak a libát, hanem a kacsát is. Sőt a híres krakkói kacsát is magyar kacsából készítették. Sütve-főzve egyaránt felhasználták ezt az ízletes, egészséges, zamatos szárnyast.

Bede Róbert bevezető beszédét követően dr. Pallagi Mária történész invitálta beszélgetésre a mesterszakácsot, ezt követően pedig bárki feltehette a témához kapcsolódó kérdését. A népes közönség kellemes kávéházi hangulatot teremtve, kötetlen beszélgetéssel zárta a kulturális szalon mai rendezvényét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA