Városlista
2018. március 17, szombat - Gertrúd

Hírek

2017. December 02. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Itt vannak az ingyenes KRESZ-tanfolyam és -vizsga feltételei

Itt vannak az ingyenes KRESZ-tanfolyam és -vizsga feltételei

A tervek szerint 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Novák Katalin.

Kérdés, változik-e más is a vizsgázás rendszerében? Többször felmerült ugyanis, hogy emelhetik a korhatárt.

A tavalyi évben majdnem 50 ezer 20 évesnél fiatalabb kísérelte meg letenni a KRESZ-vizsgát.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalok a KRESZ-t és a jogosítvány megszerzését korábban, akár 17-18 évesen megkezdik, ezért célozták meg ezt a korosztályt az ingyenes vizsgával – mondta Novák Katalin család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzáfűzte: a KRESZ-tanfolyamnak köszönhetően olyan ismeretekre tesznek szert a fiatalok, amelynek akkor is hasznát veszik, ha gyalogosként, biciklistaként vagy kismotorosként közlekednek.

Kiemelte: a KRESZ-vizsgadíjat és a -tanfolyam árát is megtérítik július 1-jétől a 20 év alatti fiatalok részére. Ez lehet e-learning vagy tantermi tanfolyam is, az értékhatár pedig 25 ezer forint – tette hozzá.

Novák Katalin azt is mondta, hogy ha valakinek van B típusú jogosítványa, azok előtt sok munkakör nyílik meg, könnyebben el tudnak helyezkedni a piacon.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ha a fiatalok élni szeretnének a lehetőséggel, akkor az Új Nemzedék Központ közösségi tereit kell felkeresni. Az igénylés gördülékeny és egyszerű, és az interneten is megtörténhet – mondta az államtitkár.

Kell a személyes találkozó az oktatóval?

Németh György, a Járművezető-szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesületének elnöke a Kossuth Rádióban arról beszélt, az elmúlt években az elméleti képzés szisztémája megváltozott a távoktatás rendszerében.

Az elméleti oktató személyisége, példamutatása ma a távoktatásnál hiányzik. A gépjárművezetés két nagyon fontos elemből áll, elméleti és gyakorlati képzésből; ha az egyikből hiányzik az oktató személye, ott általában valamilyen módon kompenzálódik, vagyis a gyakorlati oktatás 30 órájában jelenik meg a képzés.

Az elméleti és gyakorlati képzés végén azt az alaptudást kapja a tanuló, amivel beléphetne a forgalomba.

Létezik a kezdő vezetői engedély fogalma, ami jogszabály szerint megszerzéstől számított következő 2 évet jelenti. Ám ha nem vezet az illető ez alatt az idő alatt, ez a fogalom akkor is megszűnik – fűzte hozzá Németh György. Ugyanakkor Ausztriában például bizonyos idő után vissza kell hívni a személyeket, hogy felülvizsgálják a tudását.

Korábban 18. év volt a jogosítvány megszerzésének feltétele, ám ezt évekkel ezelőtt 17 évre módosították.

Ez a vezetői engedély csak Magyarország területén érvényes, országhatáron túl azzal nem vezethet, csak 18. betöltött életkorát követően – magyarázta Németh György.

Címkék: kresz vizsga

Ezek érdekelhetnek még

2018. Március 17. 18:59, szombat | Helyi

Március 15-én köszöntötték a sajtó munkatársait is

Március 15. az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc ünnepe mellett a magyar sajtó napja is.

2018. Március 17. 18:55, szombat | Helyi

A hófúvás miatt többfelé harmadfokú figyelmeztetést adtak ki

Több megyében harmadfokúra emelték a várható hófúvás miatt kiadott figyelmeztetést, emellett országszerte továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben az eső, ónos eső, havazás, illetve hófúvás miatt.

2018. Március 16. 08:44, péntek | Helyi

Petőfi és barátai olyan örökséget hagytak ránk, melyet minden magyar a szívében hordoz

Március 15-én a Petőfi szoborhoz a borongós idő ellenére is nagyon sokan ellátogattak, hogy részt vegyenek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott ünnepségen.

2018. Március 15. 16:41, csütörtök | Helyi

Bem tábornok mellszobránál tisztelegtek Nemzeti Ünnepünkön

Mint minden évben, idén is megemlékeztek Bem József tábornokról, akit Kossuth 1848. november 29-én - egyik legjobb döntésével - az erdélyi hadsereg főparancsnokává nevezett ki.