Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 31. 09:00, kedd | Belföld
Forrás: Livescience

Injekció helyett hamarosan jön az inzulin tabletta

Injekció helyett hamarosan jön az inzulin tabletta

A cukorbetegség legismertebb "gyógyítási formája" az inzulin injekció, mely azonban sokak számára kellemetlen, főleg azoknak, akik félnek a tűtől.

A cukorbetegség legismertebb "gyógyítási formája" az inzulin injekció, mely azonban sokak számára kellemetlen, főleg azoknak, akik félnek a tűtől. Bár sok más formája van már az inzulin bejuttatásának a szervezetbe, de hamarosan megérkezhet a legegyszerűbb, a tabletta.
Naponta közel 350 millió ember szenved a diabétesz olyan formájától, melyre már a különböző, korai stádiumban még alkalmazható kezelések nem elégségesek és ezért többször is be kell lőni magukba az inzulint. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra 500 millió fölé emelkedik ez a szám, így a cukorbetegség folyamatos gondot jelent a számunkra. Éppen ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy ideje lenne egy kényelmesebb formáját választani az inzulin szervezetbe juttatásának.
Egészen pontosan már a '30-as években elhatározták, hogy tabletta formájában is elkészítik a "gyógyszert", ám a ma megjelent beszámoló szerint ez hamarosan sikerülni is fog. Eddig ugyanis számos akadály jelent meg a fejlesztés során, melyekkel nem tudtak mit kezdeni. Az első és legfontosabb, hogy az inzulin egy protein és így ha bejut a gyomorba, ott szinte azonnal lebomlik az enzimeknek köszönhetően. Ha azonban, valamilyen módszernek köszönhetően mégis épségben átjut a gyomron, akkor sem tud bekerülni a véráramba, ahol szükség lenne rá, hiszen egy inzulin-molekula hatalmas.

Az első, használható tablettát 2012-ben Sanyog Jain és kollégái állították elő Indiában és ezt sikerrel használták a kísérleti patkányokon. Azonban a felhasznált összetevők annyira drágává tették a tablettát, hogy nem lett volna értelme tömeggyártásba kezdeni. Most azonban sikerült egy sokkal olcsóbb és éppen ezért már üzletileg is kifizetődőbb előállítási módszert találni, melynek állatkísérleti fázisa szintén sikerrel zárult.
A gyomor enzimjeinek romboló hatását lipidekkel (zsírsavakkal) akadályozzák meg, a vérbe bejutást pedig a folsav B9-vitamin segíti elő. Jain kísérleti patkányainál ráadásul sokkal jobb eredményeket produkált a tabletta mint a másik csoportban alkalmazott injekció. Míg utóbbi esetben az inzulin gyorsan eltűnt a szervezetben (6-8 óra alatt), addig a tabletta 18 órán át volt képes kontrollálni a vércukor-szintet. Sajnos azonban az emberi jelentkezőkkel a kísérlet nem kezdődhetett meg, mivel nincs elég pénzük ezek finanszírozására.
Erre azonban nem valószínű, hogy sokat kell várni, hiszen elképesztő versenyfutás zajlik eme terület megszerzéséért, hiszen a legalacsonyabb becslések alapján is az orális inzulin üzletág 8-17 milliárd dolláros piacot jelent. Jelenleg négyen haladnak előre eme területen. A dán Novo Nordisk és az izraeli Oramed közül utóbbi áll jobban, hiszen hamarosan elkezdődnek a kettes fázisú cukorbetegekkel folytatott kísérlet. A Google Ventures most fektetett be 10 millió dollárt a Rani Therapeutics-ba, az indiai Biocon pedig most írt alá egy szerződést a mamutcégnek számító Bristol-Myers Squibb-bel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során