Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Augusztus 15. 10:41, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Íme, az Év Strandétele!

Íme, az Év Strandétele!

Egyre több standbüfében lehet kreatív ételekkel találkozni, de vajon melyik strandétel a legjobb?

Egyre több standbüfében lehet kreatív ételekkel találkozni. A We Love Balaton csapata egy teljes napig csak a balatoni strandbüféket járták, a legjobb strandételt keresve. Az Év Strandétele idén a keszthelyi Paletta által készített Pulled Ponty szendvics lett, és a tavalyi évhez hasonlóan idén is lett egy éve felfedezettje, a Konyhám Balatonfenyvesről.

A választásnál a kritériumok között szerepelt többek között, hogy az étel egészséges, jó minőségű és helyi alapanyagokból készüljön, egyszer, de kreatív, akár elvitelre is alkalmas legyen.

A pulled ponty egy bagelnek látszó vajas kifli, amelybe töltött ponty hasaalja, Kosora András neesbüki sajtkészítő ordája, bébispenót, marinált lilahagyma és fokhagymakompót került. A ponty egy balatonboglári halgazdaságból érkezik, fél napig ázik fűszeres sóoldatban, néhány óráig füstölik, utána tépik darabokra, mint a pulled húsokat. Több helyen is megkóstolhatjátok: a keszthelyi Palettában 1250 Ft-ért, a fonyódi kutyás strandon nyílt Pavilon büfében 990 Ft-ért árulják.

Az Év Strandétele és a beach food-mozgalom lényege az, hogy a Balaton különböző pontjain már évek óta gondolkoznak azon, hogyan lehet igényes és kreatív ételekkel bővíteni az eddigi kínálaton. A jól elkészített lángost csaknem mindenki szereti, a helyi lekvárral töltött palacsintánál kevés jobb desszertet találtak ki eddig a strandra, nem kérdés, hogy ezekkel továbbra is jó találkozni a strandbüfék étlapján. A beach food viszont arról szól, hogy bővítsenek a kínálaton.

Az Év felfedezettje A Konyhám lett. A balatonfenyvesi szabadstandon Pazar panorámával a háttérben, nem horror áron ehetnek a vendégek burgereket, tortizzákat, vagy éppen salátákat.

Balaton 2017 Gasztrokalauz segítségével a déli parton

“Siófok az a település, amely magába sűríti mindazt, amit a régi balatoni nyarakról gondolunk. Az Aranypart, végeláthatatlan szabadstrand, víztorony, elegáns szállodák, eldugott vendéglők kézműves cukrászdák….” kezdi így összefoglalóját a Gasztrokalauz. És valóban, bizonyos tekintetben mintha megállt volna az idő, más szempontból viszont látványos fejlődés kezdődött. Történetesen a gasztronómia szempontjából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.