Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Január 06. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Így változik az életünk idén

Így változik az életünk idén

Mint minden január, az idei is sok változást hoz. Emelkednek a bérek, jobban járnak a családok, szigorodnak a taxisokra vonatkozó szabályok, olcsóbban lehet nyelvvizsgát szerezni.

NEM MARAD ÜVEG OTTHON
Könnyebben szabadulhatunk meg az üres üvegektől: mostantól a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak kötelező visszavenniük a használt tárolóüvegeket. Tehát: vagy a boltban veszik vissza a hulladékot, vagy egy erre a célra kijelölt gyűjtőkonténert kell az üzlet előtt elhelyezniük.
Hogy ez valóban megvalósul-e az év első hetétől, kétséges, hiszen a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt rendelet viszonylag szűkös határidőt szabott, így nem minden bolt készülhetett fel a változásra – ezért csúszhat a határidő.

TÜRELEM AZ ÓVATLANOKKAL
Sokszor okoz gondot, hogy véletlenül tévedünk az autópályára – olykor észre sem vesszük ezt –, amire csak a később megkapott, súlyos büntetést tartalmazó csekk figyelmeztet. Mostantól nem kell emiatt aggódni, enyhültek a szabályok: ezentúl, ha fizetős útra hajtunk, az utazás megkezdése után még hatvan percünk van, hogy e-matricát vásároljunk.
Kifejezetten hasznos ez azokon a helyeken, ahol most vezetik be a fizetést, mint az M85-ös csornai második szakaszán és az M35-ös új debreceni szakaszán.
Jó hír a motorosoknak: márciustól már ők is vásárolhatnak havi matricát.

VASTAGABB PÉNZTÁRCA
Mint azt már megszokhattuk, minden évben nő a minimálbér, mostantól bruttó 138 ezer forint (tavaly bruttó 127 500 forint volt). Ez nettóban, a családi adókedvezmények nélkül 91 770 forint. Nő a garantált bérminimum is a szakképzést igénylő pozíciókban: mostantól bruttó 180 500 forintot vihetnek haza az ilyen munkát végzők (tavaly 161 ezret kaptak havonta).
Ha nő a minimálbér, úgy emelkedik a gyed és a diplomás gyed is. Utóbbit a gyerek kétéves koráig vehetik igénybe a szülők. A gyed plafonja tehát e hét elejétől bruttó 193 200 forint. A diplomás gyed 96 600 forint azoknak a tanulóknak, akik alapképzésre járnak és 126 350 forint azoknak, akik mesterképzésen vesznek részt.

Nő a táppénz is: maximum napi 9180 forint lesz (tavaly még 8500 forint volt).
Béremelés máshol is várható, mivel a munkabéreket érintő szociális hozzájárulási adó 22 százalékról 19,5 százalékra csökken, enyhítve ezzel a munkaadók terhét.
Fizetésemelésre számíthatnak a rendőrök és a katonák is, 5-5 százalékkal emelkedik a bérük. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a béremelés elhúzódik 2019-ig (már tavaly óta tart), de megéri várniuk az ott dolgozóknak, hiszen átlagosan 30 százalékkal nő a fizetése 140 ezer munkavállalónak. Idén 12 százalék az emelés.

VÉDETT GYEREKEK
Üdvözlendő változás, hogy szigorodik a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények büntetése, tízről húsz évre. Minden más veszélynél jóval nagyobbnak ítéli meg a kormány a terrorveszélyt – erre utal, hogy az iskoláknak és óvodáknak júniusig kell terrorellenes intézkedési tervet írniuk. Mert – írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézményeknek küldött levelekben – potenciális terrorfenyegetettségben élünk. A Honvédelmi Intézkedési Tervben az oktatási intézményeknek fel kell készülniük egy megelőző védelmi helyzetre, terrorveszélyhelyzetre, rendkívüli vagy szükségállapotra, illetve váratlan támadásra. Ebben a dokumentumban kell részletezniük, mit tennének, ha a fenti rendkívüli állapotok egyike lépne fel. Például részletezni kell, ha terrortámadás történik, ki értesíti a szülőket; milyen vegyszerek és tisztítószerek vannak az iskolában, és azokat hogyan helyezik biztonságba; hol található a víz és az élelmiszer.

OLCSÓBB INTERNET
Jelentősen, 18-ról 5 százalékra csökken az internetszolgáltatások áfája. Ez körülbelül – a kormány számításai szerint – 22 milliárd forinttal csökkenti az állami bevételeket.

SZABADSÁGOLT MUNKAERŐ
A megváltozott munkaképességűek és a rokkantsági eljárásban részesülők életének megkönnyítésére az érintetteknek plusz öt munkanap pótszabadság jár.

FIZETHET A FŐNÖK
Bővültek a cafetériában adható támogatások is. Idén bekerült az adómentes cafeteriajuttatások közé a diákhitel-törlesztés támogatása, illetve könnyebb lesz a munkaadónak ilyen módon támogatni a dolgozó lakhatását is. A cél, hogy ne a lakhatás akadályozza meg egy-egy munka elvállalását. Ezért tehát már az is igénybe veheti a lakhatási támogatást, akinek határozott idejű munkaszerződése van. A munkába állástól számított első két évben eddig a minimálbér 40 százalékát kaphatta meg a dolgozó támogatásul, mostantól akár a 60 százalékához is hozzájuthat így, vagyis: csaknem 83 ezer forintos támogatásig adómentes lesz a juttatás. A juttatás, amit eddig nem igényelhetett az, akinek volt saját lakása, illetve haszonélvezeti joga a munkahelye 60 kilométeres körzetében, vagy olyan helyen, ahonnan tömegközlekedéssel három óra alatt ér el a munkába. Idén viszont már csak a többségi tulajdon a kizáró ok.
Egyéb változás, hogy a helyi tömegközlekedési bérlet és az iskolakezdési támogatás közterhe is csökkent, 43,66 százalékról 40,71 százalékra.


BIZTONSÁGOSABB TAXIK
A taxikat érintő rendelet már 2015-ben életbe lépett, ám a változások bevezetésére két év türelmi időt kaptak a sofőrök és a taxitársaságok. Eszerint idén januártól már nem lehet fuvarozni tíz évnél idősebb autóval vagy olyannal, amelyikben nincsen minden ülésnél biztonsági öv, az első üléseknél pedig beépített légzsák.


MÉG DOLGOZNIUK KELL
Nőtt a nyugdíjkorhatár: idén a 63 és fél évesek mehetnek nyugdíjba, azok, akik 1954-ben születtek. (A nyugdíjkorhatár egyébként folyamatosan emelkedik, a mostani tervek szerint 2020-ig, amikor eléri a 65 éves plafont.)
Aki viszont már nyugdíjas, az emelkedésre számíthat: 3 százalékkal emelkedik a nyugdíj. Nem járnak jobban viszont azok, akik nyugdíjminimumot kapnak, ez az összeg ugyanis marad 28 500 forint.


KÖNNYÍTETT VIZSGATEHER
A fiatalok jogosítványszerzését könnyíti meg ez a változás: a húsz év alattiak maximum 25 ezer forintig visszatéríthetik a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját. Akár utólag és elektronikus úton is kérhetik a támogatást.
Olcsóbb lesz az első nyelvvizsga megszerzése is. A 35 év alattiak igényelhetnek vissza némi pénzt a sikeres nyelvvizsga árából, a minimálbér maximum 25 százalékát. Igaz, itt csak visszafizetési lehetőség él majd: tehát előbb ki kell fizetni minden költséget, aztán, ha sikerült a vizsga, visszaigényelhetnek belőle valamennyit.

Címkék: 2018, új év, változások

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.