Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Május 28. 08:54, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Hortobágyra került a bajuszkirályi cím

Hortobágyra került a bajuszkirályi cím

A három szomszédos ősi kun település Fülöpjakab, Jakabszállás és Kunszállás szombaton harmadik alkalommal rendezte meg a Falvak Éjszakája programsorozatot.

Azzal a céllal rendezik meg immáron harmadik alkalommal a jeles eseményt, hogy megismerjék egymás hagyományait és ezáltal szorosabbra fűzzék a barátságot. Mindhárom településen gazdag programokkal várták a vendégeket.

A kunszállási programok vázát idén is Kunsági Bajuszfesztivál adta. A bajuszosok versenyét kilenc éve Gulyás László vándormuzsikus hívta életre, mert azt látta, hogy egyre kevesebb férfi visel bajuszt, annak ellenére, hogy ez több ezer éves magyar hagyomány.

– A fesztivállal az a célunk, hogy nagyobb elismerést szerezzünk ennek a régi hagyománynak, hogy a magyar bajusz ügye előrébb kerüljön. A bajusz a férfiasság egyik jelképe volt. A magyar bajuszosok hírét a huszárság vitte szerte világban. A haditechnika változásával, vagyis a gázálarc viselésével azonban megváltozott ez a hagyomány. Mivel a gázálarcban zavaró volt a bajusz viselése, kénytelenek voltak a katonák leborotválni azt. Később a modern életszemlélet sem kedvezett a bajuszviselésnek – nyilatkozta lapunknak a főszervező, aki abban bízik, hogy a fesztivál is hozzájárult ahhoz, hogy ma ismét reneszánsza van a bajusznak.

A kilencedik Kunsági Bajuszfesztivál versenyére ezúttal is több mint negyven hazai és határon túli bajuszos nevezett. Közülük a bajuszkirályi címet a Hortobágyról érkezett Szabó Sándor nyerte el, aki azóta hord bajuszt, mióta az kiserkent. Csupán egyszer a katonaságnál kellett leborotválnia.

– Nagy megtiszteltetés számomra hogy elnyertem a kunsági bajuszkirály címet, amely arra kötelez, hogy továbbra is viseljem a bajuszt és, hogy a fiatalok közt hirdessem, nem csak szőr a magyar bajusz – nyilatkozta lapunknak a bajuszkirály. Sándor azt is elmondta, nem ez volt az első versenye, világbajnokságon is megmérettette már magát, ahol az előkelő negyedik helyen végzett. A kunsági versenyen második alkalommal indult természetes bajusz kategóriában. A pásztorcsaládból származó bajuszkirálytól azt is megtudtuk, a hortobágyi állatparkban dolgozik, őshonos állatokat gondoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.