Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Február 01. 15:35, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Hogyan tovább 2016-ban?

Hogyan tovább 2016-ban?

A Magyar Szocialista Párt kiskunfélegyházi szervezete közel két hónapja adta le a 2016-os évi költségvetési tervezettel kapcsolatos javaslatait városunk vezetése felé.

Alapvetően azokat a szempontokat helyezte előtérbe a párt, melyek elsősorban a városban élők hétköznapjait befolyásolják, mindemellett különös hangsúlyt fektetve a rászorulók támogatására is.
Egyértelműen megállapítható az a tény a tavalyi évvel bezárólag, hogy az állam kilépett ebből a szektorból és teljesen magára hagyta a szegényeket. A 2016-os évre vonatkozóan már most látható, hogy a város működtetését és támogatását, az önkormányzat munkáját segítő, állami forrásból érkező pénzügyi eszközök alaposan megnyirbálódtak. Ez pontosan 62 millió forintot tesz ki - ennyivel kevesebb állami finanszírozást kap az alap feladatellátásra a város. – tudtuk meg Horváth Tamástól az MSZP helyi szervezetének elnökétől.

Az MSZP az alábbi javaslatot tette meg az Önkormányzat 2016-os évi költségvetését illetően:

Szociális támogatások – Települési támogatások tekintetében

  • A szocialista vezető szerint kevés az a pénz, amelyet a rászorulók rendelkezésére bocsátanak. Az előzetes tervek szerint kis mértékben növekedni fog a tavalyi 30 millió Forintos összeg, melyet Települési támogatás jogcímére szánt a város. Előreláthatólag 40 millió Forintos keretösszeg áll majd a rendelkezésre 2016-ban. A Települési támogatás felöleli a lakásfenntartási támogatáson túl a tüzelő- ill. közüzemi díjak finanszírozását. Az MSZP helyi szervezete szerint ezt az összeget 45 millió Forintra kellene megemelni, emellett azonban a jogi szabályozás átalakítása is szükségeltetik. A jelenlegi szabályozás ugyanis annyira szigorú, hogy nehéz neki megfelelni, valamint az illetékesek nem is tudnak azokról a lehetőségekről, amikor támogatást vehetnének igénybe. Az MSZP legfőbb célja tehát egyrészt a keretösszeg növelése, másrészt a szabályozási rend átalakítása és a jogosultság feltételeinek könnyítése.

Diétás étkeztetés megoldása

  • Lakossági megkeresés alapján kérte a szocialista vezető a 2016-ös évi költségvetésben a diétás étkeztetés kibővítését. Mint tudjuk, minden egyes diák részesül tízóraiban, ebédben, uzsonnában. Ebben jelentős anyagi támogatással vesz részt a város ill. kap központi finanszírozást is. Érdekes módon azoknak a gyerekeknek, akik kifejezetten rászorultak lennének a speciális étkezésre, nem tudják megoldani az uzsonna és tízórai tekintetében, hogy diétás ételt kapjanak. Ők eddig az ebéden kívül nem kaptak semmit. E kérdés tekintetében már előre látható előrelépés, ugyanis szeptembertől biztosított lesz a diétás tízórai és uzsonna is a szóban forgó diákoknak.

A város működése, településfejlesztés

  • A közvilágítás fejlesztése ugyan megtörtént az elmúlt év végén, de semmivel sem lett több lámpatest mint 5 évvel ezelőtt volt. A szocialista vezető önkormányzathoz benyújtott javaslatában szerepel az is, hogy mind külterületen, mind pedig belterületen helyezzenek ki több lámpatestet a jobb közvilágítás érdekében.
  • A belterületi utak fejlesztése is elkerülhetetlen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen látható, hogy állami támogatásban nem fogunk részesülni a közeljövőben sem, így ezt a kérdést magunknak kell megoldani. A szocialista vezető ezért javasolta, hogy a költségvetésből a belterületi utak fejlesztésére is kell elkülöníteni pénzt.
  • A strand öltözőjének felújítása már elkerülhetetlen. A tavalyi évben már bekerült a költségvetésbe a fejlesztés, azonban a kivitelezése elmaradt. Remélhetőleg idén megvalósulhatnak a felújítási munkálatok. Az MSZP helyi szervezete e tekintetben is nyújtott be javaslatot a városvezetésnek.
  • Az óvodai eszközök 60%-ban életveszélyesek az önkormányzat vizsgálatai szerint. A tervek szerint nem szerepel a költségvetésben a játszóeszközök felújítása, ez a szocialista vezető véleménye szerint elfogadhatatlan. Az erre vonatkozó interpellációt már tavaly benyújtotta az önkormányzat felé, de ismételten javaslatot tesz a probléma orvoslására.
  • Az iskolák fenntartását illetően köztudott, hogy tavaly önkormányzati felügyelet alá kerültek oktatási intézményeink. Ebből kifolyólag evidensnek tartja a szocialista vezető, hogy azt a 400 millió forintot, amelyet a közelmúltban a KLIKK részére átutalt városunk vezetése, azt most direktben kell megkapnia az iskoláknak. Ez az összeg elengedhetetlen az intézmények zökkenőmentes működéséhez.

Támogatások rendszere

  • A szocialista vezető szerint segíteni kell a pedagógusok továbbképzési lehetőségét. Pedagógusonként ez kb. 6.000,-Ft keretösszeget jelentene, melyet szakfolyóiratokra, szakkönyvekre, képzésükre költhetnek. A pedagógus életpálya modellel kapcsolatban meg kell említeni, hogy nagyon sokukra erőn felüli teherként nehezedik a különféle plusz iskolák elvégzése, mely az oktatási rendszer lépcsőfokain való fentebb jutás alapkövei.
  • A sporttámogatások költségeit tekintve Horváth Tamás szocialista vezető úgy látja, hogy nem a megfelelő sportegyesületekhez kerül az önkormányzati pénz. Véleménye szerint városunk vezetése azokat az egyesületeket támogatja, akik a TAO-s kedvezményekkel élve jóval masszívabb anyagi háttérrel rendelkeznek, mint a máról-holnapra élő birkózók, pingpongozók, sakkozók stb. A szocialista vezető ezért azt javasolta, hogy azokat a sportolókat támogassa az önkormányzat, akik nem TAO támogatottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.