Városlista
2019. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Február 26. 13:47, hétfő | PR

Hogyan értékelik a nyelvvizsgánkat?

Hogyan értékelik a nyelvvizsgánkat?

Amellett, hogy szorgalmasan gyakorlunk, ha nyelvvizsgára megyünk, fontos, hogy tudjuk, milyen metodikával működik a vizsga. Egy kis praktikusság a felkészülésnél közelebb vihet a sikerhez, mint sok-sok órányi tanulás.

Hogy ne érjen meglepetés

Elengedhetetlen tudnunk, az adott vizsgatípusnál milyen feladatokkal kell számolnunk. Az Euroexam szóbeli vizsgáin például a tolmácsolás is feladat lehet. Lelkileg és a gyakorlatban is fel kell készülnünk tehát, hogy sikerrel járjunk.

Miután túl vagyunk a nagy napon, és kicsit kifújtuk magunkat, várhatjuk az eredményünket. Nem kell mitől tartanunk, ha a próbavizsgákat, szintfelmérőket - amiket a neten is elérhetünk - sikeresen abszolváltuk; hasonlóan teljesíthetünk az éles alkalommal is.
A mai nyelvvizsgák működése szerencsére teljesen átlátható. Akár hazai, akár nemzetközi megmérettetésre vállalkozunk, teljes körű tájékoztatást kapunk arról, mit és hogyan pontoznak. Garantáltan nem fogunk azért megbukni, mert a tanárnak rossz napja van, ugyanígy nem fogunk átmenni, mert szépen mosolygunk. Az eredményszámítás teljesen egzakt és utánkövethető.

Az egyik legnépszerűbb vizsgatípus, az Euroexam közzéteszi weboldalán tájékoztatásul, hogy alakul ki a vizsgaeredmény.

A különböző feladattípusokra százalékban megadott értékelést kapnak az indulók, a százalékok aztán összegződnek, és kijön a végeredmény. Egy komplex vizsgán a írásbeli és szóbeli két külön ‘szekciót’ alkot. Mindkettő kap egy összegző százalékot, majd ebből a kettőből alakul ki a végeredmény.
A négy vizsgarész (angol nyelv esetén: Writing, Reading, Listening, Speaking) mindegyikén egyenként el kell érni a 40 százalékot, hogy sikeres lehessen a vizsga. Nem átlagolható tehát össze a matematika segítségével a 10 és a 99 százalék - ha valaki egy minimum szintet nem ér el az egyik feladatkörnél, az bizony nem tudja a nyelvet a megfelelő színvonalon.
Összességében a minimumszintnek számító 40 százaléknál több kell a megfeleléshez: 60 százalékos végeredmény a feltétele a sikerességnek.

A félsiker is siker

Ha csak írásban teljesítünk 60 százalék felett, de szóban nem, az előbbiről azért kapunk papírt. Ebben az esetben a komplex vizsga teljesítéséhez már csak a szóbelit kell újra megpróbálnunk, ahol mondjuk azért buktunk meg, mert 41 százalékra jött ki az eredményünk.
A végeredmény nemcsak a pontok összeadásából áll: bonyolultabb és igazságosabbnak szánt módszerrel jön ki. A nyelvvizsga eredményszámítás komoly statisztikai számításokkal zajlik. Figyelembe veszik, hogy melyik feladat milyen nehézségű, valamint azt is kivitelezik, hogy minden feladattípus ugyanolyan súlyt kapjon a végeredményben, még ha nem is ugyanannyi feladatból áll. Biztosak lehetünk tehát abban, tudásunk valódi szintjét mutatja az eredmény, amit kézhez kapunk.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 25. 12:07, csütörtök | PR

Újra komplex üzemeltetést nyertek

Határozatlan időre ismét a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a miskolci UNI Hotel komplex üzemeltetését – tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 15. 13:41, hétfő | PR

Indul a víkend-szezon, élvezzük ki!

A tavaszt már alig lehetett kivárni, de a zimankónak vége, a jó idő beköszöntével újra birtokba vehetjük hétvégi házainkat. A megfelelő fűtésre azért figyeljünk, mert az éjszakák még igen hűvösek!

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.