Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Február 14. 11:18, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Hétszázan mulattak a vőfélytalálkozón

Hétszázan mulattak a vőfélytalálkozón

Szeret mulatni a magyar. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mintegy hétszáz vendége volt a félegyházi vőfély- és zenésztalálkozónak szombaton.

Az eseményről ezúttal az esküvő főszereplői: a házasulandók sem hiányoztak.

Ötödik alkalommal rendezett zenész- és vőfélytalálkozót a Sarlós Boldogasszony plébánia a Constantinum sportcsarnokában. Mint minden évben, idén is jótékony céllal szervezték meg a bált, melynek adományait a plébánia kertjében kialakítandó 400 személyes közösségi tér és szabadtéri színpad megvalósítására fordítanak a szervezők.

A találkozó évről évre népszerűbb, nemcsak a vendégek, hanem a bemutatkozó vőfélyek és zenészek száma is gyarapodik. Kiss Zoltán vőfély, a találkozó főszervezője lapunknak elmondta, idén tizenöt vőfély és öt zenekar mutatkozott be a félegyházi közönség előtt. Ezúttal könnyebb dolguk volt, hiszen a házasulandó fiatal pár sem hiányzott a találkozóról. A félegyházi Dobos Krisztina és Dora István ugyanis épp szombaton mondta ki a boldogító igent az anyakönyvvezető előtt, lakodalmuk a népes találkozón folytatódott. Nekik köszönhetően a vőfélyek valósághűen mutathatták be, hogyan vezényelnek le egy igazi lakodalmat, hogyan kérik ki a menyasszonyt vagy a vőlegényt a szülői háznál, miképpen szórakoztatják a násznépet – részletezte Kiss Zoltán, aki büszkeséggel számolt be arról is, hogy tizenkét éves fia, Lukács volt a találkozó legfiatalabb vőfélye.

Kiss Lukács a BAON riporterének elmondta, szívesen viszi tovább az apai hagyományt. Habár egyedül még nem vezényelt lakodalmat, de már több esküvőre is elkísérte édesapját, ahol besegített egy-egy verssel vagy strófával. Azt mondta, a fellépések előtt nagyon izgul, de amikor élesben kell szerepelni, megszűnik a lámpaláza.

A találkozó sikere a vőfélyek és zenekarok mellett a jó szervezésen, a finom ételeken és italokon is múlik. A szervezők ezúttal különleges meglepetéssel is készültek: hétszáz szeletes tortát vághatott fel az ifjú pár a szombati vőfélytalálkozón.

Vőfély vagy ceremóniamester?

Régi szokás vőfélyt hívni a lakodalomba. Régebben a család barátja vagy rokona vállalta ezt a megtisztelő szerepet. Ma már feledésbe merült az a szokás, hogy barátot kérjenek fel erre a szerepre. Inkább hivatásos vőfélyt hívnak a lakodalmakba, akik felkészülve pontosan és szépen levezénylik a nagy ünnepet. A hivatásos vőfély a vacsoránál a különböző fogások előtt kis versikével szórakoztatja a násznépet. Ezenkívül tréfás feladatokat oldat meg a vendégekkel és az ifjú párral. A vőfély elengedhetetlen kellékei a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot. Ugyanakkor egyre többen fogadnak vőfély helyett ceremóniamestert, aki öltönyben, versek nélkül irányítja a lakodalom menetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.