Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Július 18. 15:31, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Helyettünk írta Móra

Helyettünk írta Móra

E címmel tartottak ma (július 18-án) megemlékezést Móra Ferenc szülőházánál, az író születésének 136. évfordulója alkalmából.

E címmel tartottak ma (július 18-án) megemlékezést Móra Ferenc szülőházánál, az író születésének 136. évfordulója alkalmából.

Móra Ferenc 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán Móra Márton és Juhász Anna nyolcadik gyermekeként. Szülei aggódtak érte, mert előtte több gyermeküket eltemették. Nem tudhatták, hogy egykor majd a város büszkesége és díszpolgára lesz a kis Ferike és híres lírikus, író, újságíró, régész és muzeológus lesz belőle. Mindez 136 éve történt. – kezdte ünnepi beszédét Kapus Béláné a Móra Emlékbizottság tagja.

A mai megemlékezés, csakúgy mint a tavalyi, rendhagyó volt. Tavaly a Móra Ferenc Emlékbizottság tagjai emlékeztek meg az író születésének évfordulójáról, most a Móra Ferenc Társaság alapító tagjai készültek műsorral. Az idén, május 24-én megalakult társaság 18 alapító tagjai közül néhányan olyan műveket, írásokat idéztek, melyek a felolvasó szívéhez közel állnak, a benne kifejezett érzelmeket, gondolatokat különösen magukénak érzik.

Dr. Tarjányi József Móra Ferenc Petőfi Sándor halálának 50. évfordulójára írt emlékezését olvasta fel. Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója olyan részt választott, amely az öreg szűcsöt idézte, valamint azt, hogyan kerülnek a múzeumba műtárgyak (pl. a kaszaszék).

Rosta Ferenc alpolgármester úr a Kiskunfélegyházi öreg diákok kultúr ünnepélyének előadását idézte, mely 1933. január 29-én hangzott el az öreg diákok által rendezett ünnepélyen.

Dr. Luchmann Zsuzsanna „Út a hajnalba” c. vezércikket olvasta fel.
A hazaszeretet és a hon szeretetének érzését idézte meg olvasmányával Wolnerné Vidéki Szilvia.

Végül pedig Móra Ferenc dédunokája Vészits Andrea gyönyörű, megható köntösbe csomagolva a hatalmon lévők, a napos oldalon sütkérezők – Móra kifejezését idézve – felelősségéről szólt az „Isten madarai” című írás felolvasásával.

A megemlékezést követően a megjelentek elhelyezték Móra Ferenc szülőházának falán a tisztelet koszorúit és virágait. A műsor kötetlen programjának keretében pedig a megjelentek körbevezetéssel megtekinthették a szülőházat és a Mórák receptjei alapján süteményt is kóstolhattak.

Az emléknap délben a Móra téren a Móra szobor megkoszorúzásával záródott.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.