Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 02. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Hamarabb lesz újbor az idén

Hamarabb lesz újbor az idén

Megkezdődtek a szüreti munkák a Mátrai borvidéken, amelyet komolyan sújtott a májusi jégeső.

A szokásosnák hamarabb kellett szüretelni, így várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el.

Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100 százaléka is megsemmisült. Ennek fényében az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borkészítés egyik legfontosabb tevékenységét, a szüretelést.

A Dubicz Borészat és Szőlőbirtok területein augusztus elejétől kezdve például minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Ez a módszer ugyan komoly energiát és szakértelmet igényel a borászattól, de csak így érhető el, hogy a lehető legjobb alapanyagból készülhessenek a Dubicz borok.

Az időjárás közbeszólt

A jégeső mellett a nagy nyári meleg is befolyásolta az idei szüretet: a magas hőmérséklet egyrészről jót tesz a cukorfoknak, másrészről viszont égeti a savakat, így ilyen esetekben fokozottan kell figyelni a cukor-sav-alkohol egyensúlyra. Emiatt a Dubicz Borászatnál például egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb kóstolhatjuk majd meg idén az újborokat.

„A Dubicz Borászat termőföldjeit szerencsére túlnyomórészt elkerülte a májusi jégeső pusztítása, ugyanakkor a mi dűlőink közel tíz százaléka szintén komolyabb károkat szenvedett. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a szüreti munkálatokat a lehető legnagyobb szakértelemmel és pontossággal végezzük. Összességében úgy látjuk, hogy a megmaradt területeinken kifejezetten jó minőségű lett a termés, és mennyiségi problémáink sem lesznek a legtöbb általunk művelt fajtánál” – mondta el a szüreti munkák kapcsán gondolatait Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa.

Címkék: újbor, szőlő, szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM