Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Szeptember 15. 10:22, hétfő | Életmód
Forrás: -Szerk.-

Hagymapraktikák

Hagymapraktikák

Régóta tudjuk, hogy rendes étel nem készülhet hagyma nélkül, de számos háztartási praktika is e növényhez fűződik.

Régóta tudjuk, hogy rendes étel nem készülhet hagyma nélkül, de számos háztartási praktika is - a csípések enyhítése a legközismertebb - e növényhez fűződik.

A vöröshagyma segít eltávolítani a bőrben maradt apró szálkákat. Tegyünk egy szelet nyers hagymát a sérült felületre, majd kössük be egy órára, utána sokkal könnyebb kivenni a szálákat.

Fémtárgyakat is polírozhatunk e zöldséggel. Vágjunk apróra egy nyers hagymát (akár leturmixolhatjuk). Adjunk hozzá ugyanannyi vizet, majd a keverékbe mrátsunk nedves ruhát, s töröljük át vele a csaptelepeket, konyhai fémfelületeket. Rozsdás késeket is helyrezozhatunk így. A grillrácsot szintén hatékonyan tisztíthatjuk vele. Dörzsöljük le előrször kefével a ráégett réteget, majd szúrjunk nyársra egy fél hagymát, melegítsük be a grillt, és a hagymával törölgessük át a rácsot.

Amikor leég az étel és erős a bűz a konyhában, tegyünk fél vöröshagymát a tűzhelyre, elnyeli a kellemetlen szagokat. Ugyanígy használhatjuk festés után is a szagtalanításban: csak annyit kell tennünk, hogy a festékszagú helyiségbe vigyünk egy tálka vizet és tegyünk bele egy-két szeletet.

Ha hangyák költöztek a lakásba, tegyünk a járatukhoz néhány szelet friss hagymát, az illat sakkban tartja az apró rovarokat. A nem kívánt állatok ellen is védekezhetünk hagymával: se a macskák, se a mókusok, de még a mosómedve (vele szerencsére nem sok gondunk akad) sem kedveli a hagyma intenzív szagát.

Télen pedig hatékonyan segít abban, hogy megelőzzük autónk szélvédőjének lefagyását: este dörzsöljük be hagymával, így reggel megúszhatjuk a vastag jégréteg kaparászását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.