Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Február 18. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Ha tudományos bizonyíték kell miért jó sportolni

Ha tudományos bizonyíték kell miért jó sportolni

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy tudatában voltunk annak, mennyire hasznos lenne mozogni, viszont valódi motivációt nem találtunk.

Nos, talán ez a tudományos lista a sport jótékony hatásairól végre megadja a kellő kezdő lökést Neked is!

A thisinsider.com remek kis listát szedett össze a sport szervezetre gyakorolt hatásairól, előnyeiről. Amerikai kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy hetente vagy 2 és fél óra mérsékelt intenzitású vagy 1 és negyed óra intenzív kardió tevékenységet kellene folytatnunk két nap erősítő edzéssel. Hogy kicsit téged is motiváljunk a rendszeres testmozgásra, megosztunk veled néhány tudományos tényt a sport jótékony hatásairól:

Aki rendszeresen végez tornagyakorlatokat, annál kevésbé jelentkeznek a depresszió a stressz és a szorongás tünetei. Ha a munkád stresszes, menj sétálni, így a munkahelyi kiégést (burnout) is elkerülheted!

Azon embereknél, akik a sport révén több időt töltenek a szabadban, a jókedvet elősegítő D-vitaminszint jóval magasabb.

Az életmódodba épülő testmozgás segíthet erősíteni a csontjaidat, sőt a rendszeres sport összefüggésbe hozható a csontritkulás kialakulásának kisebb valószínűségével is.

A testmozgás hatására a nők - beleértve azokat is, akik esetleg antidepresszánsokat szednek – szexuális vágya növekszik.

A rendszeresen mozgóknál azt tapasztalták, hogy magasabb a szervezetük immunitása, mint a nem sportolóké, valószínűleg azért, mert a szervezet sokkal több antitesttel tud harcolni a betegségekkel szemben.

A sport segíti csökkenteni a „rossz” koleszterined, és növeli a „jó” koleszterin szintedet.

A tanulmányok szerint a mozgás csökkenti az asztmában szenvedők légúti gyulladásait.

A fizikai aktivitás segít megelőzni, illetve kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget.

A közhiedelemmel ellentétben a testmozgás nem gyorsítja meg az anyagcsere-folyamatokat, azonban kalóriát biztosan éget.

A kutatások kimutatták, hogy a rövid, intenzív kardió edzések segítenek a fogyásban. (Persze, az étkezés megváltoztatására is szükség van ehhez!) A tested a tornagyakorlatok és az erősítő edzések hatására hajlékonyabb lesz, ez segít fejleszteni az egyensúlyod, és megelőzi az eséseket és egyéb sérüléseket.

Az aerobik a memóriára is jótékony hatással van, ezért különösen fontos, hogy az idősebbek ilyen mozgásformával maradjanak aktívak.

Ha fitt maradsz, az élethosszod is növekedni fog. Azok, akik 7 órát mozognak egy héten 40%-kal kisebb valószínűséggel haláloznak el fiatalon, mint azok, akik max. 30 percet edzenek.

Akik rendszeresen sportolnak, azoknak növekszik az önbizalma és az önbecsülése. Ahogy formálódik a tested, úgy válsz erősebbé lelkileg is. Ha életed szerves részévé válik a sport, észre fogod venni, hogy sokkal kipihentebben fogsz ébredni reggelente.

Az edzés során felszabaduló endorfinnak a hosszabb távú boldogságérzet kialakulásánál van nagy szerepe. Ki ne szeretne vidám lenni?

Tedd félre a kifogásokat, elő a sportszerekkel!

Címkék: Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.