Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Október 03. 15:02, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Gyors útmutató a Facebook-fiókunk biztonságossá tételéhez

Gyors útmutató a Facebook-fiókunk biztonságossá tételéhez

A feltört 50 millió Facebook-fiók tulajdonosai között ismeretlen számban magyar felhasználók is érintettek lehetnek.

Annyi biztos, hogy sok hazai fiók felhasználója kapott jelzést.

Akinek az adatai esetleg veszélybe kerültek, azokat a Facebook nagy valószínűséggel a távolból kiléptette a fiókjukból, és csak a jelszavuk újbóli beírásával engedte vissza.

A probléma – többek közt – az, hogy bár a közösségi oldal már múlt kedden tudta, mekkora biztonsági résen (akár: szakadékon) dőlnek ki a felhasználók adatai, csak pénteken hozta ezt nyilvánosságra, s még ma sem tudható pontosan, hogy hányan, s milyen következményekkel estek áldozatául a gondatlanság és a programozói hiba kettősének.

Az alábbi lépésekben bemutatjuk, hogyan védhetjük meg a Facebook-fiókunkat. Ilyenkor ugyanis nem mindig elegendő a jelszót újra cserélni. Csak a közelmúlt eseményei bőven indokolják, hogy gyors biztonsági ellenőrzést hajtsunk végre.

Először nézzük meg, hozzáfér-e valaki jogosulatlanul a fiókunkhoz

Szerencsére a menü legutóbbi átszabása óta átláthatóbbak a Facebook beállításai. A közösségi oldalra számítógépen bejelentkezve a menüsorban jobbra válasszuk a szokásos lefelé mutató kék háromszöget, majd a lenyíló menüben a Beállításokat, aztán balra a második opciót, a Biztonság és bejelentkezést.

A középen felbukkanó ablakban az Engedélyezett bejelentkezésekben nézzünk körül, nincs-e valaki más is a fiókban. Meglehet, hogy az alábbi ábrához hasonlóan csupán azért találunk ott „másokat”, mert valamikor valamilyen más készülékről léptünk be. Hajítsuk ki a régi vagy gyanús engedélyeket az Eltávolítás gombbal.

Biztos, ami biztos, szintén nézzünk rá a Bejelentkezett helyek opcióra.

Igazi, gyakorlatilag feltörhetetlen biztonságra úgy tehetünk szert, ha aktiváljuk a kétlépcsős azonosítást, amit a Facebook a maga nyelvhasználatával kétfaktoros hitelesítésnek nevez.

Ehhez az előbb leírt módon, a Beállítások/Biztonság és bejelentkezés menüpont választása után a középső ablakban a Kétfaktoros hitelesítés csoportban kattintsunk a Kétfaktoros hitelesítés használata melletti Módosítás gombra.

Ezzel a módszerrel a Facebook rendszere olyan magas biztonsági küszöböt állít be, hogy mikor ismeretlen számítógépről vagy telefonról jelentkezünk be – vagy próbál valaki a nevünkben bejelentkezni –, illetve bármilyen szokatlan dolog történik, akkor a közösségi oldal ismételten jelszót kér, valamint egy biztonsági kódot, amit csak mi ismerhetünk.

A kódot SMS-ben vagy hitelesítő alkalmazáson keresztül küldik meg. A szöveges üzenetben (SMS-ben) küldött biztonsági kódok mindig 6 számjegyből állnak.

Mi történt? Kit érint személyesen a Facebook újabb botránya?

Mint utóbb kiderült, három biztonsági rést kihasználva hackerek jutottak be a Facebook rendszerébe, s mintegy 50 millió felhasználó személyes adataihoz, fiókjához, jelszavához férhettek hozzá. Vélhetően azok lehetnek elsősorban veszélyben, akik a Facebook böngészésekor a „Megtekintés mint” opciót használták.

Feltörhetetlen rendszer természetesen nem létezik, de a Facebook legalább két kínos hibát vétett.

Egyrészt a múlt kedden tudomásukra jutott esetről csak pénteken számoltak be. Másfelől aggasztó, hogy a közelmúltban több vád is érte a Facebook tulajdonosait. A választásokba való beavatkozás, az álhírek vádja, valamint a Cambridge Analytica miatti Canossa-járása után Mark Zuckerberg nemrég ígérte meg, hogy ezentúl minden másként lesz, adataink biztonságban lesznek.

A Facebook alelnöke közölte, hogy nemcsak a feltört 50 millió facebookozót, hanem biztonsági megfontolásokból további 40 millió felhasználót léptettek ki a rendszerből, hogy óvják az adataikat. Mint az előbbiekben írtuk, Magyarországon is számos felhasználó tapasztalhatta, hogy a rendszer kiléptette, s újra azonosítania kellett magát.

Úgy tűnik, a hackertámadás nagy valószínűséggel olyan szolgáltatásokat is érinthetett, amelyeket a felhasználók egy kattintással, külön azonosítás nélkül, a Facebook-fiókjukon keresztül belépve szoktak használni. Ilyen a Tinder, a Spotify és az Instagram is.

A Facebook közleményben fejezte ki sajnálkozását, s állítja, hogy a hibákat javította, és feljelentést tett, és ígérte, ezentúl minden rendben lesz.

Címkék: biztonság, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.