Városlista
2018. december 18, kedd - Auguszta

Hírek

2018. Január 03. 09:56, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Gyógyít is a dobokkal

Gyógyít is a dobokkal

Sevecsek Béla hangszerkészítő azon szerencsések közé tartozik, akinek a munkája a hobbija is egyben.

Közel egy évtizedes útkeresése során csöppent a muzsika világába. Ma már különleges hangszereket – főként acélnyelves dobokat – készít. Egyedi hangzású dob­jaival nem csak szórakoztat, de gyógyít is. Sevecsek Béla és családja alig egy éve költözött a nyüzsgő városi élet után a félegyházi tanyavilágba. Új otthonuk tökéletes helyszín a hangszerkészítéshez. A tanyán senkit nem zavar a zajos munka. Az új hivatáshoz és új otthonhoz azonban hosszú út vezetett.

– Hogyan került kapcsoltba ezekkel a különleges hangszerekkel?
– Építésznek tanultam, építésvezetőként dolgoztam sokáig. Semmi közöm nem volt a hangszerekhez és a zenéhez egészen harmincéves koromig. Amikor megszületett a kisfiam, akkor éreztem, hogy változásra van szükségem, ezért kiszálltam az építőiparból, amely akkoriban épp válságos helyzetben volt. Már az útkeresésem legelején elkezdtem a külsőségek helyett a belső dolgokra koncentrálni. Elkezdtem a gyökereimmel, a hagyományőrzéssel foglalkozni. Korábban is vonzott a művészet, ám egyre jobban feltámadt bennem a muzsikálással kapcsolatos igény. Szerettem volna ezen a területen is kibontakozni. Először csak ütős hangszerekkel, utána fúvósokkal kísérleteztem.

– Lehetett volna citerakészítő is?
– Olyan hangszereket kerestem, amelyeknek különleges hangzásuk van és viszonylag egyszerűen elsajátítható a játéktechnikájuk. Időközben – talán nem véletlen – megismerkedtem a kecskeméti Leskowszky Hangszergyűjtemény vezetőjével, akivel azóta jó barátok vagyunk. Ő biztatott, hogy próbáljam meg saját magam elkészíteni a hangszereimet. Először dobokkal, fúvós hangszerekkel próbálkoztam. Ebben az időben vált világhíressé a handpan nevű hangszer, amibe első hallásra beleszerettem. Mivel nagyon nehéz volt beszerezni, elhatároztam, hogy megcsinálom magamnak. Utánajártam, információkat, szerszámokat gyűjtöttem hozzá és az évek során kifejlesztettem a saját dobomat. Hosszú kísérletezési folyamat eredményeként jött létre a Sevecsek-féle acélnyelves dob. Az alapelv mindegyiknél egyforma: az acélba vágott nyelvek rezgése adja a hangot, a különböző nagyságú nyelvek különböző hangmagasságokban szólalnak meg. A hangzást befolyásolja az acél vastagsága és szerkezete is. A dobot a festéssel varázsolom teljesen egyedivé.

– Ezeken a dobokon is el lehet játszani bármilyen zeneművet?
– Azért is nyúltam ezekhez a hangszerekhez, mert könnyű megtanulni játszani rajtuk. Ezeken a dobokon legtöbbször kilenc hang található. Ezt a kilenc hangot úgy állítom össze, hogy gyakorlatilag minden hang minden hanggal harmóniában van. Bármilyen sorrendben szólaltatjuk meg, mindig szép, azonnal élvezhető végeredményt nyújt. Ami az előnye, az a hátránya is. Ezekkel nem lehet mindent eljátszani. Ugyanakkor könnyen szerez örömet és nyújt kikapcsolódást a használójának. Éppen ezért egyre népszerűbbek.

– Több különleges hangszert hozott magával, ezek is saját készítésűek?
– A dobok mellett készítek fúvós hangszereket is. Szeretem az olyan hangszereket, amelyek nem hétköznapiak, hangjuk és a kinézetük is meghökkentő. De leginkább az motivál, hogy bárki számára megszólaltatható legyen. Készítek fujarát, ami egy szlovák népi hangszer, didgeridoo-t, ami ősi ausztrál hangszer, cajónt, ami perui ütős hangszert és az indiai bansuri, ami egy fúvós hangszer.

– A hangszerkészítés mellett több együttesben is muzsikál.
– Igen, több formációban is játszok, főleg Budapesten zenélünk. De fellépek egyedül is, hangszerbemutatókat tartok. Járok táborokba, fesztiválokra és rendszeresen tartok meditációs transzlégzéses programokat is.

– Mit jelent ez pontosan?
– A transzlégzés egy intenzív terápiás és meditációs módszer, mely a módosult tudatállapot mélyebb lehetőségeit használja ki. Egy transztechnika, melyet a nyugati pszichoterápiás világban alakított ki Stanislav Grof, az 1970-es években, és azóta biztonságosan alkalmazzák szerte a világon. Ebben a terápiában különösen fontos szerepe van az acélnyelves doboknak. Ezeket a hangszereket a modern orvostudomány is használja. Olyan frekvenciára lehet hangolni, amely kifejezetten gyógyít. Remekül összehangolja az emberi jobb és a bal agyféltekét. A hangszerkészítés mellett most ez foglalkoztat a leginkább.

(Forrás: BAON)

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 18. 12:01, kedd | Helyi

Kiváló minősítést kapott a Közgé

Kiváló minősítéssel jutalmazta a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumát a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara.

2018. December 18. 10:36, kedd | Helyi

196 éve született Petőfi Sándor

Szeretettel várunk mindenkit 2018. december 31-én (hétfőn) Petőfi Sándor születésének 196. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre.

2018. December 18. 10:03, kedd | Helyi

Piac ünnepi nyitva tartása

Az alábbiakban a kiskunfélegyházi piac ünnepi nyitva tartását olvashatják.

2018. December 17. 15:23, hétfő | Helyi

Hat hét múlva már fizethetünk az új 500 forintos bankejgyekkel

Február 1-től kerülnek forgalomba az új 500 forintosok, a bankjegyek régi változatával 2019. október 31-ig lehet fizetni