Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Január 20. 12:15, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Gubcsi Lajos ismét magával ragadó kiállítással érkezett

Gubcsi Lajos ismét magával ragadó kiállítással érkezett

A Magyar Művészetért Díj kuratóriumi elnökének, Gubcsi Lajosnak válogatás-élőtárlata nyílt január 19-én a Magyar Művészetért kortárs alkotóinak munkáiból a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Magyar Kultúra jegyében tartandó estet Csányi József polgármester nyitotta meg, a kiállítást pedig természetesen személyesen Gubcsi Lajos mutatja be a megjelenteknek.

Az eseményt a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai: Varga-Fekete Viola és Varga-Fekete Zsófi csodálatos népdalokkal színesítették.

Csányi József polgármester beszédében kihangsúlyozta, hogy Kiskunfélegyháza kiváltságos és nagyon szerencsés helyzetben van, azért mert évszázadokra visszatekintve is komoly kulturális múlttal rendelkezik. Büszkék lehetünk azokra az ősökre – Móra, Petőfi személyében – akiknek egész életútjuk Kiskunfélegyházához szorosan kapcsolódik. Elmondhatjuk, hogy ma is élnek közöttünk kiváló emberek például Kapus Béla tanár úr illetve Gubcsi Lajos, akik nemcsak a kiskunfélegyházi, hanem a magyar kultúrát is meghatározzák – mondta.

Beszédében kitért a Magyar Kultúra napjának jelentőségére, melyet január 22-én ünnepelünk. A reformkor nagy költője, szónoka, politikusa Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Ilyen himnuszt egyetlen európai nép sem mondhat magáénak, mint amilyet nekünk hagyott örökül. Sokan azt vallják, hogy a mi nemzeti imánk, himnuszunk túl depressziós, mert nem buzdít csatára, nem tölt el bennünket felsőbbrendűséggel, büszkeséggel. Nem méltat királyt, uralkodót, történelmi hőst. Sokkal inkább nemzeti identitást, önszemléletet sugall. Mi magyarok, ha bármilyen eseményen, nemzeti, kulturális vagy sporteseményen felcsendülni halljuk, mélységes áhítattal, meghatódottsággal énekeljük. Végiggondoljuk nemzetünk viharos múltját és felidézzük azokat a történelmi nagyságokat, akiknek köszönhetjük, hogy nemzetünk a veszteségeink ellenére megmaradt. Megőriztük hagyományainkat, értékeinket, magyarságunkat, hazaszeretetünket és kultúránkat.

A polgármester szavait követően Gubcsi Lajos címzetes egyetemi docens, újságíró, író, költő szólt a megjelentekhez, hogy bemutassa számukra a kiállításra összeválogatott műveket, illetve azok alkotóiról is megtudhattak morzsákat. Egy-egy műnek még a rövid történetét is megtudhattuk a szórakoztató előadásból. A vidám történetekből betekintést nyerhettünk abba is, hogy ő maga miként kezdett hozzá az egyes kiállítások megszervezéséhez, sőt magáról a műremekek helyszínre való eljuttatásáról is hallhatott a közönség mosolyra fakasztó esetet.

A színes és szórakoztató előadást követően Gubcsi Lajos a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös tiszteleti elnöke, az Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre képét ajándékozta Csányi József polgármesternek. Az ünnepélyes megnyitót követően pedig az esten megjelentek sorra megcsodálhatták a kiállított műveket, melyet egészen március elejéig tekinthetnek meg az érdeklődők a könyvtár nyitva tartási idejében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: