Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 24. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Gitárkísérettel szólalnak meg a zsoltárok

Gitárkísérettel szólalnak meg a zsoltárok

A napokban jelent meg Varga Katica, a Magyar Örökség díjas Credo Együttes énekesének Mely igen jó az Úr Istent dicsérni című lemeze a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából.

A Félegyházán élő művésznek ez az első lemeze - adta hírül a BAON internetes hírportál. Korábban ugyan készített már több felvételt is Kárpátalján, ám azok nem jelentek meg Magyarországon kereskedelmi forgalomban.

– A reformáció évfordulója kitűnő alkalomnak bizonyult, hogy szerzőtársammal, Ivaskovics Józseffel mi is hozzájáruljunk ehhez a jeles ünnephez. Új köntösbe akartuk bújtatni azokat a dalokat, amelyeket az istentiszteleteken hétről hétre énekelnek a református és evangélikus gyülekezetekben. Tudatosan olyan énekeket választottunk, amelyeket ismernek, szeretnek az emberek. Van a lemezen húsvéti, karácsonyi és vigasztaló ének. Olyanok, amelyek fontosak lehetnek az ember életében. A lemez különlegessége, hogy ezekhez az 500 éves zsoltárokhoz eddig nem készült gitárkíséret – részletezte Varga Katica, aki néhány éve költözött Kárpátaljáról Kiskunfélegyházára. Elmondta, a dalok hangszerelésén több mint fél évig dolgoztak, amit újabb féléves készülődés, gyakorlás, közös próbák követtek.

A munkát nagyban nehezítette, hogy a két művészt több 400 kilométeres távolság és egy államhatár választja el egymástól, Ivaskovics József ugyanis Ungváron él.

– A nehézségek ellenére minden jól alakult. Minden segítség épp akkor érkezett, amikor arra szükségünk volt. Az első pénzügyi akadályt egy sikeres pályázattal győztük le. Sorra kaptuk a segítséget, amit nem is vártuk. Nem találtunk például megfelelő stúdiót a lemez rögzítéséhez, amikor jött az ötlet, hogy egy templomban vegyük fel. Egyik miskoci barátunk, Csonka Richárd hangmérnök vállalta a lemez rögzítését, neki köszönhetően Miskolcon, a több száz éves avasi református templomban vehettük fel a dalokat.

Hatalmas élmény volt a közös munka. A lemezborítót a kecskeméti Csikós György grafikus készítette.

– Ezt a lemezt nem csak vallásos embereknek készítettük. Ugyanakkor abban bízunk, hogy a dalok hallgatása közben közelebb kerülnek Istenhez – tette hozzá Varga Katica.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.