Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 31. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Ginzeng - egy gyökér sokféle bajra!

Ginzeng - egy gyökér sokféle bajra!

Kelet-Ázsia országaiban több mint ötezer éve használják a ginzenget, mint széles körben alkalmazható gyógyszert.

Európába csak a XVII. század elején jutott el a növény. Azóta a legtöbb európai országban a természetgyógyászat sokcélú nyersanyaga lett.

Jellemzők:
Ritka évelő növény, az aráliafélék családjába tartozik. Általában 70 cm magasra nő. Gyógyászati célokra csak sárga, a cukor répáéhoz hasonló bolyhos gyökerét használják, amelynek igen jellegzetes az illata. Íze kissé csípős.

Előfordulás:
A ginzenget ültetvényeken termesztik leginkább Délkelet-Ázsiában. A növény vadon növő változatát már csak Korea, Kína, Japán és Oroszország egyes területein lehet megtalálni.

Növényi nyersanyag:
A természetgyógyászatban a ginzengnek kizárólag a gyökere használatos. Megmunkálásától függően megkülönböztetünk fehér és vörös ginzenget: a fehér a napon vagy 100°C-os hőmérsékleten szárított koronás gyökerekből jön létre, a vöröset pedig úgy nyerik, hogy 120-130°C-os vízgőz felett felmelegítik a gyökeret. Az elszíneződést a benne található cukorvegyületek okozzák.

Gyógyhatású összetevők:
Az illóolajok és a ginzenozid (ez a legfőbb hatóanyaga) mellett a növény B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Még nem térképezték fel a ginzeng összes adtív összetevőjének farmakológiai hatását. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a ginzenozid pozitív hatással van a cukrok átalakítására a szervezetben. Mások arra jutottak, hogy a máj fehérjetermelésében játszik szerepet, illetve a stresszt okozó vegyületek összetételéért felelős.

Javallatok:
A ginzenget mindenekelőtt idegkimerültség és koncentrációs problémák esetén ajánlott alkalmazni. A belőle készült tonikum erősíti a szervezet ellenálló képességét és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Enyhe depresszió esetén is bizonyította hatékonyságát.

Érdemes tudni:
A ginzenget nem szabad három hónapnál hosszabb ideig alkalmazni. Túl nagy adagokban történő használata alvászavarhoz, túlzott élénkséghez vezethet.

Alkalmazás:
Főzet - 1 kávéskanál ginzeng gyökeret főzzünk fel 2,5 dl vízben, és 10 percig hagyjuk állni, hogy kiázzon. A főzet javítja a koncentrációt.
Tonikum - Napi 20-30 csepp tonikum segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Fürdő - A fürdővízhez adjunk morzsolt ginzeng gyökeret. A fürdő ellazít és elősegíti a nyugodt alvást.
Ételek és diétás termékek kiegészítője - A ginzeng különböző egészségmegőrző élelmiszerek összetevője. A drága, előre gyártott ginzeng készítmények helyett adjunk az ételhez morzsolt gyökeret (nagyjából 1 g-ot), ez ugyanolyan hatékony, és olcsóbb is. Ennyi elegendő ahhoz, hogy érezzük a növény jótékony hatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM