Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Január 16. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Gimnazisták biennáléja – avagy az amatőr művészek tárháza

Gimnazisták biennáléja – avagy az amatőr művészek tárháza

Január 13-tól a Móra Ferenc Gimnázium diákjainak Jubileumi tárlatával várja a Móra Ferenc Művelődési Központ az érdeklődőket.

A Természetünk különös formái címet viselő tárlat egyes darabjait a Móra Ferenc Gimnázium diákjai szabadidejükben, illetve a rajzszakkörön alkották. Szabó Ildikó, a gimnázium tanára a kiállítás megnyitásának kapcsán elmondta, hogy a biennálé immáron huszadik alkalommal került megrendezésre. A tizedik ilyen kiállítást 20 évvel ezelőtt, a Szakmaközi Művelődési Házban rendezték meg. Ez volt az első, melynek megvalósítása Szabó Ildikó, a gimnázium tanárának nevéhez fűződik és az utolsó, melyet Rosta Ferenc alpolgármester, igazgató rendezett, mielőtt átadta volna a stafétabotot.

Azt is megtudhattuk a Holló-László-díjas művésztanártól, hogy a legelső biennálénak 40 évvel ezelőtt szintén a művelődési központ adott otthont. Az akkor még hámladozó vakolatú falak között, macskaköves átjáróval, valahol fent egy koszlott teremben került megrendezésre a kiállítás – emlékezett vissza a régmúlt időkre a tanárnő. A kezdetekre való visszatekintést Démoszthenész ókori görög politikus, szónok szavait idézve zárta be, mely szerint: Minden pici lehetőség valami nagy dolognak az első lépése.

Ez a rajzszakkör is egy pici lehetőség, amelyből nagyon-nagyon nagy dolgok lehetnek. Az itt kiállított művek nem biztos, hogy remekművek, de mindenki úgy tekintsen rájuk szeretettel, mint lehetőségekre. Kihasználva a pillanatot, a tanárnő köszönetet mondott Rosta Ferencnek, az iskola igazgatójának, hogy lehetőséget teremtett a diákoknak a tehetségük kibontakoztatására.

Ezt követően Brunner Attila művészettörténész, az iskola volt diákja – immáron harmadik alkalommal – nyitotta meg a tárlatot az érdeklődők számára. Elmondta, hogy a kiállításon a csontvázak, portrék, kockarajzok, csendéletek, festett kavics, papír- és drótszobor mellett nagyon erős a ceruzarajz jelenléte. De mindegyik alkotásban van egy közös pont, mégpedig az, hogy a belső világot vetíti ki a megtekintője számára. Épp ezért is egyedülállóak és csodálatosak a tárlat egyes darabjai.

A Móra Ferenc Gimnáziumban nem folyik művészeti szakképzés, a rajzszakkör azonban jóval több, mint a szabadidő hasznos eltöltése. A szakkörön komoly művészi alkotó munka folyik, mind a gyerekek, mind a pedagógus részéről. Nem véletlen, hogy nem egy építész, formatervező, divattervező, grafikus és iparművész került már ki innen, sőt biológus és mesekönyvíró is gyarapítja a sort – e gondolatokkal zárta ünnepélyes megnyitóját Brunner Attila, melyet követően a megjelentek érdeklődve vizsgálták meg a tárlat egyes darabjait.

Bozóné Rosta Eszter, a gimnázium volt diákja, valamint Nagy Blanka Tóth Viktória és Szabó Eszter, az iskola jelenlegi diákjai dallal és verssel színesítették a megnyitót.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: