Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 21. 19:31, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Gimnazisták, akik törékeny világunkba nem rombolni, hanem építeni születtek

Gimnazisták, akik törékeny világunkba nem rombolni, hanem építeni születtek

A Móra Ferenc Gimnázium kimagasló tehetségű diákjainak nyílt képzőművészeti kiállítása március 20-án a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A XXI. MFG Biennálén elsőként Szabó Ildikó művésztanár szólt a megjelentekhez.

- Kétszer húsz évet zártunk le. 20 évig Rosta Ferenc egykori igazgató és rajztanár, jelenleg alpolgármester vezette ezt a szakkört és az ezt követő 20 évben pedig én. Egy új korszakot kezdtünk – mondta köszöntőjében a művésztanár.

Az ünnepélyes megnyitó nagyságához méltóan meglepetésként a gimnázium 12/A-B-C, a 11/E. illetve a 10/C, 10/E, 9/B, 10/B. osztályaiban tanuló, vállalkozó kedvű diákok látványos és hangzatos groteszk játékkal készültek. Felkészülésükben segítségükre volt Palásti Lászlóné tanárnő. Mivel az idei Biennálé választott témája a „kortárs” volt, így mind a diákok alkotásai, mind pedig a megnyitót színesítő előadás a kortárs művészeti stílussal, a kortárs életérzéssel itatódott át.

A diákok magával ragadó előadását követően Rosta Ferenc, a gimnázium egykori igazgatója osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

- Egyszer réges-régen az emeleti kis kamarateremben a Móra Ferenc Gimnázium rendezett egy rajzkiállítást az akkori tehetséges diákok munkáiból. Bizony senki sem gondolta volna, hogy még húsz fogja követni. Miután két évenként rendeztük ezeket a bemutatókat Kiskunfélegyházán polgári jogot nyert a gimnázium Biennáléja. Sokáig a Szakmaközi Művelődési Ház fogadta be ezeket a város kulturális életének jelentős színfoltjait. Gyorsan lepergett negyven esztendő és most valami más előtt állhatunk meg. A mai kor a régi hagyományokat talán értékesnek tartja, de már nem igazán érzi sajátjának az akkori világot az ifjú korosztály. S a lelkes tanárnő, aki ebből a hagyományból érkezett, válaszút elé kényszerült. Vagy megszünteti ezt a régi hagyományt (lényegében a kiállításokat), vagy valami újjal tölti meg a keretet – mondta Rosta Ferenc.

- Köszönöm a tanárnőnek, hogy a huszadik (az ezt megelőző kiállítással) végleg lezárta a múltat és ez a mai 21. Biennálé jelenti egy új kor kezdetét. Szabó Ildikó tanárnő azt vállalta fel, hogy egy teljesen új ciklust indít el. Csak remélni merem, hogy ugyanolyan sikereket fognak elérni, mint elődeik – tette hozzá a ny. igazgató, majd így ajánlotta a kiállítást minden művészetkedvelő figyelmébe:

- A kiállított művek közti szövegek, versek ezúttal is nagyon találóak. Az előadás pedig méltó a Móra Gimnázium régi hagyományaihoz. A mostani kiállítás alkotói egy teljesen más világot és életérzést közvetítenek a nézők felé, mint tették azt a régiek. Ez a másfajta életérzés az állandó pörgésbe kényszerített lét, az apró másolások, meghökkentő munkák, de még az ezt kísérő műsor is lényegében az új kezdetről szólnak. Arról, hogy megpróbálják észrevenni a mellettük élő embereket, hogy kinyújthassák feléjük a kezüket, de talán most a legfontosabb és végre igazán szívmelengető, hogy az alkotók is egyre inkább érzik, hogy ebben a törékeny világunkban nem rombolni kell, hanem építeni. Nem a közönségeset felemelni és mércévé tenni, fröcsögve harsogni bárgyú mosoly közepette, hanem a szépet, a jót, a nemeset létrehozni, értéket teremteni rajzban, írásban, szóban egyaránt.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.