Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Augusztus 16. 10:07, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Fokozottan figyeljünk oda kedvenceinkre augusztus 20-án!

Fokozottan figyeljünk oda kedvenceinkre augusztus 20-án!

Augusztus 20. az államalapítás ünnepe, amit hagyományosan tűzijátékkal ünnepel Magyarország. Amíg az ünnepségsorozat jó szórakozást biztosít az embereknek, addig ugyanez nem feltétlenül mondható el négylábú kedvenceinkről.

A tűzijáték és a kutyák

Augusztus van, hamarosan itt az Államalapítás ünnepe, és az akkor szokásos tűzijáték. Amíg az ünnepségsorozat jó szórakozást biztosít az embereknek, addig ugyanez nem feltétlenül mondható el négylábú kedvenceinkről.

Az izgalom, a tűzijáték okozta hangos zajok megzavarhatják háziállatainkat. Az Augusztus 20-ai ünnepségsorozat a Szilveszter mellett minden évben olyan alkalom, amikor a tűzijátékok hangjaitól megriadva sok kis kedvenc tűnik el otthonából.

A hangos robbanások és a tűzijáték éles fényei felkavaróak egy kisállat számára. Ezektől az állatok pánikba eshetnek, amivel saját magukat és az embereket is veszélybe sodorhatják, elfutnak otthonaikból, kiugranak a nyitott ajtón vagy ablakon és eltűnnek az éjszakában. Sokan megijedve, zavarodottan, néha megsérülve kerülnek elő, akár otthonuktól több kilométer távolságból. Nekik szerencséjük van, míg más kedvencek örökre elvesznek.

Sok állat fél a tűzijátékoktól

A sötét égen robbanó petárdák ijesztőek lehet az állatok számára, stresszhelyzetbe hozhatja őket. Még az egyébként csendes kutyák is megijednek a hirtelen, hangos zajoktól, fényektől, a tömegtől, emiatt félelmükbenben agresszíven viselkedhetnek. Javasoljuk, hogy házi kedvenceinket ne vigyék magunkkal tűzijátékot nézni. Az ismeretlen, hangok, zajok nyugtalanítóak lehetnek az otthonmaradt kedvencek számára is, hiszen a kutyának és a macskának sokkal jobb hallása van, olyan frekvencián belül is meghallanak hangokat, amelyben mi emberek sosem.

Mire figyeljünk tűzijáték idején:

Egy kis tervezéssel megelőzhető, hogy az augusztus 20-i ünnep mindenki számára könnyebb legyen.

A mikrochip kötelező ‒ ha a kutya megijed és világgá szalad, a chip szám alapján beazonosítható, így sokkal könnyebben hazakerülhet a gazdájához.

Próbáljuk egész nap aktívan tölteni az időt, sétával, sok játékkal, hogy kedvencünk kellemesen elfáradjon, s így mire eljön az este, még a tűzijáték kezdete előtt nyugovóra térjen.

Ne hagyjuk kedvenceinket odakint, különösen sötétedés után! Még egy körültekintően bekerített udvar sem tarthatja őt biztonságban, mivel ha megijed, pánikba esik és menekülőre fogja, így nagyobb eséllyel megsérülhet, miközben az udvarról kifelé próbál utat törni magának. Ha kiszabadul, könnyen elütheti egy autó vagy akár ellophatja egy idegen.

Ha valaki a tűzijáték hatósugarán belül él, próbálja az állatait egy biztonságos zárt helyen tartani a tűzijáték ideje alatt és őt játékokkal lefoglalni!

Ha a kutyát a szobában tartjuk ezalatt az idő alatt, függönyözzük be a szobát, vagy engedjük le a redőnyöket. Kapcsoljuk be a TV-t, vagy a rádiót, hogy tompítsuk a tűzijáték okozta zajt. Így állataink könnyen átvészelik azt a pár percet, míg a tűzijáték véget ér.

Ha kedvenceinket meg szeretnénk nyugtatni, jobb, ha vidám és élénk hangon tesszük mindezt, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy a dolgok rendben vannak! Legyünk nyugodtak, és jutalmazzuk meg a kutyát, valahányszor ő is magabiztosságot mutat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.