Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Figyeljünk, mit osztunk meg – adatvédelmi vizsgálatok és eljárások

Figyeljünk, mit osztunk meg – adatvédelmi vizsgálatok és eljárások

Napjaink egyik égető és fontos kérdése adataink védelme, melyre egyre több jogszabály és rendelkezés születik. Az idei év eredményeit, és a 2015-ben esedékes vizsgálati témaköröket a Rádió Orient műsorában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Dr. Péterfalvi Attila részletezte.

Három év tapasztalatait figyelembe véve vendégünk elmondta, hogy az ombudsman helyetti hatósági működés jobban szolgálja az adatvédelem ügyét, így ez egy fontos változás volt a témakörben. Az információszabadság vonatkozásban nagyjából változatlanok a jogköreik, itt nem kapott a hivatal többlet jogosítványokat. Péterfalvi büszke arra, ahogy idén a hatósági eljárásokat intézték, valamint a bíróság előtti megmérettetésekre, az új technikai kihívásokra való reakciójukra, állásfoglalásukra is. A drónok, vagy épp a biometrikus adatok kezelése kapcsán is sikerült „újat mondaniuk”, s nemzetközi területeken is számos helyen történt előrelépés az együttműködésekben. Egy sikeres, előremutató évet zárhat a hatóság.

Konkrét adatokkal a jövő év elején állnak majd a parlament elé, de az már látható, hogy az ügyiratok száma mind az adatvédelem, mint az információszabadság területén nőtt. Indult több fajsúlyos eljárás is – például a követeléskezelőkkel, vagy a termékbemutatókkal kapcsolatosak -, ám jó pár helyen még nem érzékelhető igazán a jogtudatosulás a gyakorlatban, és ezért is nőtt a beadványok száma. Az elnök kezdeményezte az infótörvény módosítását is az elmúlt évek tapasztalatai alapján, mely jelentősen változtatna az adatvédelmi nyilvántartáson. Az önkormányzati választásoknál már használt bejelentési programot is ők fejlesztették ki egyébként, s egy hasonló rendszert készítenének, ha elfogadják a javaslatot.

Péterfalvi kifejtette, hogy az emberek sokkal óvatosabban kellene, hogy kezeljék adataikat. Gyakran azokkal az adatokkal élnek vissza, melyeket maga az alany adott meg. Persze ettől jogi felelőssége még nincs az illetőnek, azonban elkerülni már nem fogja tudni a jogsértést, csupán eljárást kezdeményezhet. A Kulcs a net világához című program pont az ilyen hibákra hívatott felhívni a figyelmet, s arra próbálja ösztönözni a polgárokat, hogy jól gondolják végig, milyen képeket vagy információkat osztanak meg magukról.

Fontos gondosan végigolvasni az adatvédelmi szabályokat, és figyelni a beállításokra. Ezen technikai megoldások a leghatásosabbak még az adatkezelés előtt. Ha már megtörtént a jogsértés, akkor az adatkezelőhöz érdemes fordulni, és kérni a nem kívánt információk törlését.

2015 februárjában rendeznek egy konferenciát, ahol a nemzetközi tapasztalatokat próbálják összegyűjteni a hatóság drónos ajánlásával összefüggésben. Ez befolyásolhatja még a döntéshozókhoz benyújtott iratok tartalmát is. Hamarosan az unió rendszerében is új adatvédelmi szabályozás lép életbe, mely alapján az infótörvény módosítási javaslatuk is készült, így az elnök bízik benne, hogy el fogják fogadni az ajánlást. A megkezdett vizsgálatok folytatása mellett új területeket is érintenek jövőre, valamint részt vesznek abban a nagy, 2016 elejéig tartó EU-s projektben, mely egy adatvédelmi tananyag elkészítéséről szól általános iskolák számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár