Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Április 19. 09:53, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Félelemből megvakulnak

Félelemből megvakulnak

KISVÁROSNYI ember él vakon Magyarországon, pedig egy rutinműtét után újra láthatnának.

Több mint 12 ezren vesztik el a szemük világát évente szürkehályog miatt, habár ez elkerülhető lenne. E betegség a 65–75 év közöttiek sorában minden ötödik, 75 év felett pedig minden második embert érint.

A szürkehályog-elváltozás lényege, hogy a szemlencse átlátszósága csökken, emiatt a látás egyre homályosabbá válik. Innen kapta a betegség a nevét: a cataracta görög szó, vízesést jelent, ami arra utal, hogy a beteg egy idő múlva úgy érzi, mintha vízfüggönyön át látná a világot.

Az országos szürkehályog-felmérést a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja végezte a közelmúltban: 105 településen több mint 3500 embert vizsgáltak, mindegyikük 50 éves vagy annál idősebb. Ez volt az első ilyen jellegű, tájékozódó vizsgálat itthon, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kifejlesztett szűrőmódszerrel végeztek. Az eredmény azt mutatja: több mint 12 ezer ember szürkehályog miatt veszítette el a látását, megvakulásuk tehát elkerülhető lett volna. Ami ennél is megdöbbentőbb: csaknem 100 ezer súlyosan látássérült szemet kellene megoperálni. Ezeknek a betegeknek jó része nem is tudja, hogy műtétre lenne szüksége, vagy annyira ódzkodnak tőle, hogy nem vállalják. – A vizsgálat alapján nem lehet meghatározni, hol a legrosszabb a helyzet: az országban mindenhol, egyenletesen jelentkezik a probléma, nincsenek „fertőzöttebb” vagy „megkíméltebb” területek.

A betegség leginkább az időseknél fordul elő, de míg gyakoriságában és a műtétek számában az európai átlagot hozzuk, az példátlan, hogy 100 ezer műtétre lenne szükség, ami azért nem történik meg, mert az érintettek félnek.

De az is, hogy a többség fel sem ismeri, orvosi segítségre szorul a szeme – mondta dr. Sándor Gábor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika orvosa.

Jelenleg a szürkehályog csak műtéttel gyógyítható. Sokan azért nem veszik észre a problémát, mert általában először az egyik szem romlik, akkor viszont – jó ideig – a másik szem automatikusan korrigál.

Az életkor előrehaladásával a szemlencsében végbemenő kémiai változások a lencse fényáteresztő képességének csökkenését, homályosodását eredményezik. A rutinműtéttel műlencsét ültetnek a szembe. – A közhiedelemmel ellentétben nem érdemes arra várni, hogy a hályog „megérjen”, a mai műtéti eszközökkel a betegség minden stádiumban operálható. Magyarországon világszínvonalú a műtéti eljárás, nagy biztonsággal, jó hatékonysággal végzik – állítja a szakember. Ráadásul az ultrahangos módszerrel történő szürkehályogműtétet az egészségbiztosítási alap (az egykori OEP) finanszírozza.

Az operáció 15-20 percet vesz igénybe, majd néhány órás pihenést követően a beteg hazamehet.

Bár a lézeres eljárást forradalmian új és pontosabb, hatékonyabb módszerként ajánlják a magánklinikák, az általunk megkérdezett professzor nem erősítette meg, hogy valóban jobb lenne a „hagyományosnál”, ám az biztos, hogy fizetni kell érte. Mivel egyre tovább élünk, ezért mind több a szürkehályogeset.

Kialakulása nem megelőzhető, nincs egyetlen, jól beazonosítható oka. Ugyanakkor az egészséges életmód csökkentheti a kockázatát, ezzel szemben a dohányzás és a direkt UV-fény növelheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.