Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 17. 14:29, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Félegyházi evezős a Paralimpián

Félegyházi evezős a Paralimpián

Csontos Piroska mellett egy másik félegyházi származású parasportolónak, Lőrincz Krisztinának is szurkolhatunk a szeptemberi Paralimipán.

A kerekesszékes sportoló egypárevezősként képviseli hazánkat az ötkarikás játékokon.

A 35 éves Lőrincz Krisztina tizenegy éve kerekesszékhez kötött, 10 éve sportol. Kitartó munkájának gyümölcse most végre beérhet a Paralimpián. Krisztina májusban tudta meg, hogy szabad kártyát kapott, ami azt jelenti, hogy részt vehet az idei ötkarikás játékokon.

– Kettős érzéssel fogadtam a hírt, mert szerettem volna úgy kijutni Rióba, hogy kvalifikálom magam, de azért nagyon örülök a lehetőségnek. Jó tapasztalatszerzés lesz a következő Paralimpiára. A tavaszi pót kvalifikációra nagyon készültem, de arról lecsúsztam. Utána el is engedtem az olimpia gondolatát magamban. De a vezetőség úgy látta, hogy nagyon jó esélyekkel indulok a szabad kártyáért, ezért benyújtották az igényt. Így az elmúlt három hónapban gőzerővel készültem a versenyre, amihez minden támogatást megkaptam az egyesületemtől és a szövetségtől is – nyilatkozta lapunknak a parasportoló. Krisztina arról is beszélt, hogy mivel alig három éve űzi ezt a sportot, nem számít kiugró eredményre. Úgy véli, az „A” döntőbe nem fog továbbjutni, de a „B” döntő mindenképpen meg lesz.
– Számomra a sport egy eszköz, mivel az egyedülálló kerekesszékes élet jó kondit igényel, és plusz kilókat sem szeretnék felszedni. Persze emellett fontos az is, hogy ha már csinálom, akkor mindig jobb eredményt mutassak fel. Ezért újabb és újabb célokat tűzök ki magam elé – tette hozzá az evezős, aki őszintén beszélt arról is, hogy úgy érzi, a parasportolók még mindig háttérbe szorulnak az egészséges sportolókkal szemben. Szerinte akadálymentesítés területén is gyerekcipőben járunk. Ugyanakkor azt látja, hogy társadalom egyre elfogadóbb a sérült emberekkel szemben. Ám ehhez az is szükséges, hogy a sérült emberek hozzáállása is pozitív legyen – hangsúlyozta.

Krisztinától azt is megtudtuk, az evezés mellett másik nagy szerelme a wakeboard. Kerekesszékes sporttársaival tavaly létrehozták a Diswake Mozgássérült Wakeboard Sportegyesületet (Diswake SE), ahol minden sorstársukat szívesen fogadnak. Honlapjukra kattintva (www.diswake.hu) bárki bepillantást nyerhet abba, hogy milyen vagányul és milyen magas fokon lehet ezt a sportot székben ülve is űzni.

Balesete után egy hónappal már a kötözőben államvizsgázott
Krisztina 2005-ben, 24 éves korában szenvedett autóbalesetet, ami örökre kerekesszékhez kötötte. – Lehetett volna rosszabb is, ezen már fölösleges filózni. Elfogadni nem tudom, de megtanultam együtt élni vele. Persze voltak és vannak is hullámvölgyek az életemben, de mindig arra törekszem, hogy ne uralkodjon el rajtam az elkeseredés. A balesetem után egy hónappal már a kötözőben államvizsgáztam. Az volt a célom, hogy mielőbb önálló életet élhessek. Mivel mindig is mozgékony ember voltam, a sport segített az önbizalmam helyreállításában. Mindazonáltal a balesetem után előnyömre vált az is, hogy akaratos és makacs ember vagyok. Ennek is köszönhetem, hogy ma már kerekesszékesen is teljes életet élek. Több sportágat is kipróbáltam, alpesi síelésben a világranglista 27. helyén álltam. Biatlonban is számos bajnokságot megnyertem. De edző híján azt kénytelen voltam abbahagyni. A véletlen sodort az evezés felé, ahol rövid idő alatt sikerült kimagasló eredményeket elérnem. Tavaly hatodik lettem a paraevezős egypárak B döntőjében, így 12. helyen végeztem a világbajnokságon – részletezte Krisztina, akitől az is megtudjuk, hogy amikor nem sportol, HR asszisztensként dolgozik, illetve felnőtteknek olasz nyelvet tanít. Krisztina ugyanis a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett matematika-fizika-francia szakon, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte el az olasz Mesterképzést. Ösztöndíjjal Franciaországban is tanult, sőt később Belgiumban is tanított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.