Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 01. 11:12, csütörtök | Helyi
Forrás: police.hu

Félegyházán senki nem fél

Félegyházán senki nem fél

Kiskunfélegyháza polgárai mit sem éreznek abból, hogy a helyi járőrök egy részét a déli államhatárhoz vezényelték.

A járőrautók egész nap köröznek a városban, ha kell, a baleset-helyszínelő vagy éppen a szabálysértési előadó ül a volán mögé.

Amennyiben úgy adódik, a kapitány is járőrözik.

7 óra. A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság múlt század elején épült, gyönyörű épülete elől szeptember 21-én reggel Polgár Tamás főtörzszászlós, baleset-helyszínelő és Mészáros Bálint törzsőrmester, a szabálysértési előkészítő csoport előadója indul járőrözni.

– Közlekedési ellenőrzéssel kezdünk – magyarázza a főtörzszászlós. – Nyakunkon a szüret, sok autó közlekedik utánfutóval, amelyek műszaki állapotát, engedélyét a gépkocsivezetők hajlamosak lazábban kezelni.

A kiskunfélegyházi Pintér István járműveivel minden rendben. A zsaruk megkérik, legközelebb rögzítse biztonságosabban az utánfutón szállított gázpalackot, majd jó utat kívánnak a sofőrnek.

– Néha hihetetlen dolgok történnek – sztorizik Polgár Tamás. – Pár hete ugyanitt sebességmérő ellenőrzést végeztek a kollégák. Egyikük a mérőeszköztől ötven méterre álló rendőrautóból egyszer csak azt látta, hogy megáll a műszer mellett egy kerékpáros, szétnéz, csak a rendőrautó felé nem fordul, majd hóna alá kapja a műszert, és el akar tekerni. Kollégám persze rákiabált, utánafutott, mire a tolvaj megijedt, és eldobta a sebességmérőt, amelynek szerencsére nem esett baja. Elfogása után a helybéli N. Ferenc (46) azzal védekezett, azt gondolta, az út mellett felejtett készülék hiányozni fog valakinek, ő csak megőrzésre vitte volna haza, később bejelentette volna a talált tárgyat. A szabadlábon védekező férfi ellen lopás vétsége kísérletének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

10 óra. A járőrök átnéznek a város egyik hajléktalanszállójára.

– Sokan laknak itt, sok a súrlódás, előfordulnak garázdaságok, kisebb lopások – mondja Mészáros törzsőrmester. – Legutóbb rongálás miatt indítottunk eljárást, pár lakó kibontotta a hátsó kerítés falát, hogy titokban meglátogassanak egy környékbeli italmérést. Jó a kapcsolatunk a szálló vezetőivel, a törvénytisztelő lakók is örülnek, hogy a rendőrség rendszeresen megfordul errefelé.

11 óra. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központja a járőröket egy házhoz küldi, ahol családtagok verekednek – nem először. A két zsaru szerint szomorú történet húzódik meg a háttérben. Egy középkorú, diplomás férfi pár éve elvesztette a munkahelyét, amit azóta sem tud feldolgozni, pszichiátriai kezelésre szorul, néha alkoholt iszik a gyógyszereire. Most is ez történt. Szülei lakására ment, összeverekedett 75 éves apjával, aki kimenekült előle az utcára, és rendőrt hívott. A két zsaru megoldja a problémát, lecsendesítik, hazaküldik a férfit. Apja köszöni, nem tesz feljelentést. A zsaruk jelentik a központnak, rendezték az ügyet.

14–16 óra között Polgár főtörzszászlósék az iskolák környékén figyelik a közlekedőket, mi pedig Timafalvi László ezredeshez, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetőjéhez vagyunk hivatalosak.

– Hetvennyolc, hivatását szerető rendőr vigyáz több mint harmincezer polgár nyugalmára, közbiztonságára a városban. Büszkék vagyunk az itt elterjedt szállóigére: Félegyházán senki nem fél – mosolyog a kapitány. – Remek nyomozókból álló csapat verbuválódott össze, fiatal, agilis zsaruk, akik, ha kell, a szabadnapjukon sem restek nyomozni. Harminc százalékkal nőtt a felderítési mutatónk! Nem vagyunk sokan, családias a légkör. Édesapám is volt kapitány Kiskunfélegyházán, van rálátása a dolgokra, mondta is: „Büszke lehetsz, fiam, hogy ilyen összetartó, hivatását szerető állománnyal dolgozhatsz!” Büszke is vagyok a kollégáimra. Elismerőek, kedvezőek a lakossági visszajelzések, részt veszek minden fórumon, hozzám nem kell bejelentkezni előre, ha valaki el akarja mondani a problémáját. A rendőröket is úton-útfélen megállítják a polgárok, sokszor csak azért, mert beszélgetni akarnak velük.

Timafalvi László ezredes: Remek csapattal dolgozom

16 óra 10 perc. Mészáros törzsőrmester két helyi polgárőrrel, Nagy Vincével és Kovács Gézával találkozik. A városban korábban sok volt a kerékpárlopás, folyamatos járőrözéssel, közös akciókkal, a piacok ellenőrzésével és a kerékpárok regisztrálásával veszik elejét az újabb eseteknek. A törzsőrmester megbeszéli a polgárőrökkel, merre járőrözzenek, hadd lássák a tolvajok, gyorsan lebuknak, ha lopnak.

17 óra. Bejelentés érkezik: egy 45 éves férfit két napja nem látott a testvére. A zsaruk a városszéli parkerdőben kezdenek kutatni utána, amikor jön a hír, hogy az eltűntnek hitt férfi hazatért.

18 óra után Polgár Tamás és Mészáros Bálint a városban lakó házi őrizeteseket ellenőrzi. Mind a négy, kényszerintézkedés alá vont személy otthon van, a járőrök jelentik a központnak, mindent rendben találtak.

19 óra. Letelt a nappali szolgálat. Polgár főtörzszászlósék jelentik a kapitánynak: 12 órás szolgálatuk alatt rendkívüli esemény nem történt, húsz embert igazoltattak, négy járművezető ellen szabálysértés miatt helyszíni bírságot szabtak ki.

Nyugodt hétköznapja volt Kiskunfélegyházának, ahol egyetlen tisztességes polgárnak sem kell félnie.

V. A.

Zsaru Magazin

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.