Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Január 30. 12:44, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Félegyháza első telepeseinek temetőjére bukkantak a régészek

Félegyháza első telepeseinek temetőjére bukkantak a régészek

A 275 éve újjálapított Félegyháza első temetőjére bukkantak hétfőn azok a munkások, akik a városközpont felújításán dolgoznak.

A Béke tér régi burkolatának bontásával a napokban kezdődött el a Zöldváros projekt, melynek keretében teljesen megújul a városközpont. A közmű-vezetékek fektetése közben találtak rá a gyermeksírokra – tájékoztatta a BAON internetes hírportált Molnár Karola a megyei múzeum régésze. – Ez a feltárás azért nagyon értékes, mert miközben egy új városközpont épül, a múlt legelső pillanataira is fény derül – hangsúlyozta Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója.

– A török dúlás után 1743-ban telepítették újra a várost. A jászfényszaruiak a nyár folyamán érkeztek ide. Az első plébános, Krizsanótzy János 1743 július elsejével kezdte meg szolgálatát Félegyházán. Ő volt az, aki a születési és halotti anyakönyvek vezetését is elkezdte. Ez alapján tudjuk, hogy az első halott augusztus közepén egy húszéves fiatalember volt, és még abban az évben nyolc kisgyermek halt meg Félegyházán. Ám, azt hogy hova temethették őket eddig homály fedte – nyilatkozta a hírportálnak Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója.

Hozzátette: abban az időben szokás volt, hogy a temetőt a település belterületén, a templom közelében jelölték ki, így nem véletlen, hogy az Ótemplom mellett találtuk meg az újjátelepített város első temetőjét, amely több évtizedig volt Félegyháza temetkezési helye. Ebben az időben mintegy kétszáz halottat, főként kisgyermeket temettek ide. Amikor 1752-ben a templom felépült, a városi tanács két másik nagyobb temetőt jelölt ki a városon kívül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.