Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Április 30. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Félegyháza elfeledett szülöttje

Félegyháza elfeledett szülöttje

E címmel tartott előadást Mayer Lászlóné és férje a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban április 27-én.

Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntőjét követően Mayer Lászlóné vette át a szót és részletesen elmondta a megjelenteknek, hogy mi vezette rá Pécs negyedik főrabbija, dr. Kohut Sándor életútjának kutatására.

Mint ahogy azt megtudtuk, Móra egyik elbeszélését olvasva figyelt fel egy mondatra, melyben az író a félegyházi születésű New York-i főrabbit, dr. Kohut Sándort a bibliatudományok egyik nemzetközi nagyságának nevezi. Ezt követően kezdte meg kutatását a történelem tanár segítségül hívva a levéltári adatokat és az internet adta lehetőségeket is.

Dr. Kohut Sándor 1842. jún. 11-én született Kiskunfélegyházán. Mivel a zsidók nem lakhattak állandó jelleggel a város területén az akkori törvények szerint, így hatéves korában Kecskemétre költözött. Az első hét osztályt a Református Gimnáziumban végezte, de a nyolcadikat már a Budapesti Evangélikus Gimnáziumban fejezte be. Ezt követően a boroszlói Jüdisch Theologisches Seminar tanulója volt. 1864-ben pedig bölcsészdiplomát szerzett Lipcsében. Rabbivá 1867-ben tért vissza Magyarországra, és Székesfehérváron avatták rabbivá.
1868-ban az Országos Zsidó Kongresszus jegyzője volt, ezután báró Eötvös József kultuszminiszter a Fejér megyei összes zsidó iskola igazgatójává nevezte ki. 1878-1892 között jelent meg 9 kötetes, Pécsnek is világhírnevet szerző főműve, az Áruch Completum, szótár és enciklopédia a talmudi és midrási irodalomhoz. A művet a pécsi püspök jelentős összeggel támogatta. I. Ferenc József pécsi látogatásakor pedig programon kívül ellátogatott a zsinagógába, ahol Engel Józseffel együtt fogadták.
Dr. Kohut Sándor jeles hittanár volt, az izraelita elemi iskola igazgatója. 1882-ben hívták Nagyváradra, ahonnan két év múlva nyolc gyermekével és feleségével New Yorkba költözött. Ott a Jewish Theological Seminary egyik alapítója és vallástanára lett – tudtuk meg Mayer Lászlóné tanárnőtől az előadáson.

Ezt követően férje Mayer László nyugalmazott pedagógus beszélt a főrabbi teológiai munkásságának lényegéről, valamint a neológ és az ortodox zsidók meggyőződése közötti különbségről.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.