Városlista
2018. június 24, vasárnap - Iván

Hírek

2018. Június 03. 09:46, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Félegyháza egyik legtöbbet alkotó festőjének nyílt életmű kiállítása

Félegyháza egyik legtöbbet alkotó festőjének nyílt életmű kiállítása

Rádi Andrásnak a maga mögött hagyott évtizedek terméséből nyílt életmű kiállítása a Szakmaközi Művelődési Házban június 2-án.

A 80. életévét betöltött festőművészt és alkotásait Rosta Ferenc alpolgármester mutatta be a népes számban megjelent nézőközönségnek és művésztársaknak.

Rádi András Kiskunfélegyházán született, itt nőtt fel és itt bontakozott ki művészvilága. Kezdetben a plasztika ejtette rabul. Megidézte a térbeli formálás, elbűvölte, hogy az anyag engedelmeskedett kezeinek és teremtő gondolatainak. 1957-ben jelentkezett a Képzőművészeti Főiskola szobrász szakára. A sors azonban más utat jelölt ki számára. A főiskolára nem nyert felvételt. Szobrász tevékenységét még a katonaság alatt is folytatta, s erről máig őriz egy hivatalos dokumentumot, melyben elöljárói méltatják a két év katonai szolgálat alatt végzett képzőművészeti munkáját.

A művészben azonban az évek során egyre jobban erősödött az érzelem, hogy a festékkel jobban ki tudja magát fejezni. A kirakatrendező, dekoratőr Rádi András végleg festő lett. A Szakmaközi Művelődési Házban ezúttal „A tetten ért idő” címet viseli kiállítása, amelyen a gyorsan pergő idő, az évtizedek egy-egy fontosnak tartott időpillanatai jelennek meg képek formájában. A tárlatot szemlélő látogató szinte egy időutazáson vesz részt, ahogy végigpásztázza az alkotásokat. Hiszen látható az első tétova ecsetvonásokkal készült képekből is ízelítő csakúgy, mint a napjainkban festettekből.

Rádi András az alföldi festészet irányvonalába sorolható. Mindig a konkrét élményből indult ki, s a reális látása akkor is megmaradt, ha az egyes alkotásain a lírai absztrakcióval is kacérkodott. Olykor szinte dokumentarista hűséggel teszi vászonra a látványt, azonban mindig belecsempész egyfajta finom derűt, piciny romantikát, impresszionista fényvillanásokat, melyektől az alkotások a nézők számára kedvesek, könnyedek, s minden korban jól fogyaszthatók lettek. Alkotásainak többsége a szűkebb-tágabb környezet: elsősorban a táj. Műveinek viszonylag kevés hányada hordoz portrét, figurát. Helyette ott érezzük az épületeken belül lakókat, az erdőben tartózkodókat. Bár látni nem látjuk alakjukat, mégis intenzíven érezzük az ember jelenlétét. Elsősorban a csendéleteinél tapasztalunk felkavaró, expresszív ecsetkezelést. Ettől válnak markánssá ezek a művek – méltatta a tárlatot és a művész munkásságát az alpolgármester.

A kiállítás megnyitót dr. Tóth Ákos klarinéton előadott darabokkal tette meghitté és magasztossá.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 24. 15:42, vasárnap | Helyi

Hajthatatlanok a magyarok, így könnyen rémálom lehet a nyaralásból

Érdemes külföldi tartózkodásunk, nyaralásunk idejére biztosítást kötni, mert annak hiányában esetenként akár milliós költségünk is keletkezhet.

2018. Június 24. 12:03, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 12. vasárnap - Keresztelő Szent János születésének főünnepe - 2018. június 24.

2018. Június 24. 10:00, vasárnap | Helyi

Pásztorkutyák versenyeznek Bugacon

Június 30-án a Futó-homok félmaraton futóversennyel egy időben, de térben elkülönülve lehet megtekinteni a Speciál CAC kutyakiállítást, a magyar pásztorkutyák országos és nemzetközi kiállítását.

2018. Június 24. 08:00, vasárnap | Helyi

Sajnáljuk? Hamarosan vége a tévé korszakának

Rémesen sok időt töltenek az emberek valamilyen képernyő előtt. És odamegy a pénz, amit néznek.