Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 03. 10:50, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Felavatták Mindszenty bíboros szobrát Pálosszentkúton

Felavatták Mindszenty bíboros szobrát Pálosszentkúton

Ünnepi keretek között avatták fel a Mindszenty József bíboros tiszteletére állított szobrot Pálosszentkút Kegyhelyen 2019. március 23-án.

Az ünnepi szentmisét dr. Bábel Balázs a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érseke celebrálta, ezt követően avatták fel Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész alkotását. A Mindszenty-szobor felállítása a Lakiteleki Népfőiskola felajánlásával, a Petőfiszállás Községi Önkormányzat támogatásával és a Magyar Pálos Rend hozzájárulásával valósult meg.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke a leleplezés után mondott beszédében a következőket hangsúlyozta: "Legyünk most az imádság nemzete! Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni! A hipnotizáló hitetlenektől, a disznófejű nagyuraktól fenyegetett világunkban történelmi hazánkban, itt a pálosok virágoskertjében adjon példázatot Mindszenty bíboros urunk mellszobra, mozgósítson bennünket a cselekvő keresztény élet próbatételeivel."

Szász János, Petőfiszállás polgármestere ünnepi beszédében felidézte azt az eseményt, amikor Mindszenty bíboros Pálosszentkútra látogatott. A bíboros 1947. augusztus 15-én Boldogasszony évet hirdetett, amely olyan népszerű volt, hogy népmozgalommá nőtte ki magát. Ennek során a következő egy évben számos kegyhelyre és zarándokhelyre ellátogatott, többek között Pálosszentkútra is, ahol letette a tervezett templom alapkövét. Elképzeléseit a templom nagyságáról a mai két árkádsor tükrözi.

Továbbá beszédében megemlékezett P. Vezér Ferenc mártír szerzetesről, akinek az emlékét szintén a kegyhelyen állított emlékmű őrzi.

"Mindszenty bíboros egész életét betöltötte hite, reménye, szeretete, az Istenért, a hazáért és az egyházért való kiállása. Ezért méltó és igazságos lesz, ha hivatalosan is elismerést nyer boldoggá és szenté avatása, amelyet a szívünkben már most is így hordozunk" – fogalmazott a szobor leleplezésekor dr. Bábel Balázs a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érseke.

A bronz mellszobor leleplezése után a Mindszenty Józsefről elnevezett elismeréseket Lezsák Sándortól, az Országgyűlés alelnökétől, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnökétől vehették át a díjazottak.

Mindszenty Emlékérmet kapott: Farkas István piarista szerzetes, tanár, Kisléghi Nagy Ádám festőművész, és a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola.

Az árkádok alatt rendezett állófogadás után került sor a "Hittel a múltból a jövőbe" című kiállítás megnyitójára a Mária Múzeumban. Rádi Györgyi iskolaigazgató mutatta be az általános iskola diákjai által készített képeket, és mesélt az alkotások készítési folyamatairól. Ezt követően a Mindszenty Bizottság visszavonult egy zárt ülésre, amit a plébánia könyvtárában tartott a délután folyamán.

Köszönet illeti mindazokat, akik segítséget nyújtottak a rendezvény lebonyolításához, valamint az ünnepségen közreműködőknek, a település intézményeinek és azok dolgozóinak, a Nemzeti Fórum helyi szervezetének tagjainak, az Egyház Tanács tagjainak, a Polgárőr Egyesületnek, a Petőfiszállási Scholának, a Szentkúti Nyugdíjas Klubnak, és minden támogatónak.

(Cikk és képek forrása: Nagy Tímea - petofiszallas.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.