Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 09. 08:16, csütörtök | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Fejlesztések a félegyházi iskolások egészségéért

Fejlesztések a félegyházi iskolások egészségéért

A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat főállású iskolavédőnői oroszlánrészt vállalnak az iskolás korú gyermekek egészségének megőrzésében, illetve a már kialakult betegségek kezelésében.

Az iskolás korosztály egészsége érdekében tevékenykedik az iskola-egészségügy, melynek fő feladata a megelőzés. A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat főállású iskolavédőnői a közoktatási intézményekben nagyrészt helyben, az iskola orvosi szobájában végzik a rendszeres szűrővizsgálatokat, szervezik a gyermekorvosokkal együttműködve a védőoltásokat. 2016. szeptembere óta az iskolavédőnői munkacsoportban főállású iskolaorvos is dolgozik, aki négy középiskolában teljesít szolgálatot. Az új helyzet lehetőséget teremthet arra, hogy még inkább elérhetővé váljon az egészségügyi ellátás: a vidéki és kollégista diákok napi betegellátására is lehetőség nyílhat.

Rendszeres szűrővizsgálatok végzése
Az iskoláskorú gyerekek eddig is rendszeresen részt vettek szűrővizsgálatokon, amelyek a betegségek időben történő felismerését szolgálják, valamint a krónikus betegségek nyomon követésére alkalmasak. A védőnői szolgálat ezek után is nagy figyelmet fordít a tanulók vizsgálatára, és egyénre szabottan javaslatot tesznek további szakorvosi vizsgálatokra, valamint életmódi tanácsokkal is ellátják a fiatalokat, szükség esetén pedig bekapcsolódnak a krónikus betegségek gondozásába is. Idén február óta a Védőnői Szolgálat egy EKG készüléket is beszerzett, ami segítséget jelent a kivizsgálások menetének leegyszerűsítésében.

Alkalmasság elbírálása
Az iskola-egészségügy feladata a szakképzésre jelentkező diákok szakmai alkalmasságának elbírálása is. Ennek vizsgálata a 9. osztályokban történik, de akinek valamilyen krónikus betegsége van, vagy egészségkárosodással él, annak érdemes már a felvételi előtt tájékozódni, hogy az őt érdeklő szakmánál jelent-e ez korlátozást. Kérdéses esetben előzetes megbeszélésre is van lehetőség.

Az egészséges élet alapjainak megteremtése
Az ifjúság-egészségügy kiemelten foglalkozik az egészségkultúra terjesztésével. A fiatalok szemléletformálása hosszú távú befektetés. A Védőnői Szolgálat az iskolákkal együttműködve, tanórai vagy szabadidős foglalkozások keretében előadásokat, gyakorlati foglalkozásokat tart. Kiemelten foglakoznak az egészséggel kapcsolatos alapismeretek , az egészséges életmód, a szexualitás, az élvezeti szerek veszélyeinek megismertetésével és az elsősegélynyújtással.

(Képünk illusztráció.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.