Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Május 27. 12:15, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Fejezetek egy életműből

Fejezetek egy életműből

E címmel nyílt kiállítás Víg János festő- és szobrászművész munkából a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban május 24-én.

A művészt és a kiállítás megnyitón megjelenteket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató üdvözlő beszédét követően a Glória Victis Közhasznú Alapítvány kuratóriuma nevében Prof. Dr. Marinovich Endre a Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese köszöntötte.

A művész alkotói munkásságát és a kiállításon látható műveket Dr. Feledy Balázs Holló-László díjas művészeti író mutatta be a megjelenteknek.

Víg János festő- és szobrászművész 1943-ban született Kiskunfélegyházán. Középiskolai tanulmányait Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban végezte. 1959-ben Budapestre költözött, ahol az Iparművészeti Főiskola Díszlettervezői szakán iparművész diplomát szerzett és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színpadtechnika-világítástechnika szakain folytatott tanulmányokat, majd szerzett oklevelet. Tagja volt a korábbi Művészeti Alapnak (ma Magyar Alkotóművészek Országos Szövetsége) alapító tagja lett.

1968-1983-ig a Magyar Állami Operaház színpadmestere, majd szcenikai főfelügyelője volt. A magyar opera- és balettelőadások színpadképeit adaptálta a világ nagy operaszínpadaira (Edinburgh, Bayreuth, Salzburg, Baalbek, Kairó, Mexikóváros, Róma, Milánó, Velence, Moszkva, Szentpétervár stb.)

1983 óta szellemi szabadfoglalkozású szobrász- és festő. 1996-tól egy képző- és iparművészeti cég szakmai munkáját irányítja (Víg-Art Kft.). 1972-től csoportos és önálló kiállításai voltak Magyarországon és külföldön. Egyéni munkái köztereken, iskolában, magántulajdonban találhatók Magyarországon és külföldön. Több jelentős műemlék épület, emlékmű, köztéri műtárgy képző- és iparművészeti restaurálási munkáit nyerte el pályázatokon és végezte el (Pannonhalmi Apátság, Gödöllői Királyi Kastély, Gresham Palota, New York Palota, Centrál Kávéház, Magyar Tudományos Akadémia Székház, Palazzo Dorottya, Pénzügyminisztérium, Belügyminisztérium stb.)

Az ünnepélyes kiállításmegnyitót Levente Vig a Brüsszeli Királyi Zeneakadémia gitárprofesszora színesítette előadásával, melyben a Táncvariációk egy magyar népdalra című művet hallhatták a megjelentek gitárszólón.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.