Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Május 27. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ezért tilos alufóliába csomagolni az ételt

Ezért tilos alufóliába csomagolni az ételt

Az alufóliában sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet és a maró fűszerek hatására.

Alumíniummal kisebb mennyiségben nap mint nap találkozik a szervezetünk. Megtalálható a konzerves kukoricában, dezodorunkban és számos kozmetikai cikkben, illetve bizonyos gyógyszerekben - például antidepresszánsokban - is jelen van.

Az alumínium kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításának folyamatában is alkalmazzák, így hétköznapi életünk során szinte elkerülhetetlen, hogy a szervezetünkbe jusson. Kis mennyiségben még nem is okoz gondot: az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján az emberi testsúlyhoz viszonyítva kilogrammonként 40 mg alumíniumot képes az emberi szervezet kiválasztani. Egy hetven kilós ember esetében tehát 2800 mg napi bevitele még nem jár egészségügyi kockázattal.

Alumíniumos tarja ebédre

Sajnos azonban ennél jóval több jut be a szervezetünkbe átlagosan, elsősorban az étkezésünk során. Az alumínium edények oxidációs eljárással készült, belső rétegének köszönhetően a fémet magas hőfokon sem oldják az ételünkbe. Viszont az edény egy idő után "elhasználódik", a belső réteget pedig a sok mosogatástól és kaparászástól felsértjük. Innentől semmi sem gátolja meg, hogy az ebédünket ez a nem túl egészséges könnyűfém ízesítse. Ha új alumínium edényt vásárolunk, tanácsos többször vizet forralni benne, míg az alja matt színezetűvé nem válik. Ezzel a természetes oxidációs folyamattal új réteg védi a szivárgástól az edényt, és ugyan nem lesz olyan szép és csillogó, a belőle fogyasztott élelmiszer egészségesebb.

Ennél is nagyobb gondot okoz ugyanakkor az alufóliába csomagolt étel sütése. Magas hőfokon ugyanis a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ebédbe, ráadásul minél magasabb hőmérsékleten, minél hosszabb ideig sütjük az ételt a fóliában, alumínium-koncentrációja annál jobban nő. Elsősorban a folyékony, savas közegben (citromos, vagy paradicsomszószos) főtt ételek oldják az alufóliát, illetve az alkohol és a sótartalom. A szakemberek nem tanácsolják, hogy bármit is alufóliában süssünk, tanácsos porcelán, vagy üveg anyagú fedőt használni helyette.

Hideg ételt alufóliázni rövidebb időre biztonságos, viszont ha hosszabb ideig tartjuk benne az élelmiszert, a benne lévő fűszerek szintúgy kioldhatják az alumíniumot. Tanácsos ezért a hűtőben lévő húsokat is valamilyen más módon tárolni.

A szervezetben feldúsuló alumíniummennyiséget számos betegséggel összefüggésbe hozták, többek között a Parkinson-kór az Alzheimer-kór kialakulását is elősegíti. Nagy mennyiségben veseelégtelenséget és a csontozat károsodását eredményezi, illetve lassítja az agysejtek termelődését. Bizonyos munkakörök - például hegesztés - során a tüdőbe is rendszeresen kerül alumínium por formájában, amelyasztmakialakulásához vezethet.

Címkék: élelem, étel, alufólia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.