Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Március 16. 15:53, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Eszterházy tortájával aratott babérokat Adrienn

Eszterházy tortájával aratott babérokat Adrienn

A Szakma Kiváló Tanulója lett a pék-cukrásznak tanuló Balog Adrienn Kitti.

2016. március 6-10-ig tartó Szakma Kiváló Tanulója versenyen a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézmény III/13/D osztályos tanulója Balog Adrienn Kitti bebizonyította szakmai hozzáéretését és felkészültségét.

A jeles esemény a Földművelésügyi Minisztérium felhívása alapján a 2015/2016. tanévben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában került megrendezésre.

Adrienn a vele készített interjúban elmesélte, hogy mindig is érdekesnek találta a sütemények elkészítésének módját, így egyértelmű volt a pályaválasztás terén, hogy a cukrászat mellett dönt. Csongrádról érkezett városunkba tanulmányokat folytatni ez irányban, s mivel a Mezgében a pék-cukrász szakma összekapcsolódott, így elfogadta azt a tényt, hogy a pék szakma csínját-bínját is el kell sajátítania. Már a kezdetekkor kiderült, hogy jól döntött pályaválasztásakor.

Először Budapesten egy pék hagyományőrző versenyen, majd később egy Nagykőrösön egy cukrász hagyományőrző versenyen vett részt. Az előbbin harmadikok, az utóbbin hatodikok lettek egy osztálytársával csapatot alkotva. A verseny előkészületeit, izgalmait és lefolyását megismerve egyre erősebb késztetést érzett arra, hogy megmérettesse magát a Szakma Kiváló Tanulója versenyen. Oktatói és tanárai mellette álltak és támogatták mindvégig, biztatták a felkészülési idő alatt és minden segítséget megadtak neki, hogy ügyességét és szorgalmát kamatoztatni tudja.

Köztudott, hogy a szakma kiválójának lenni nem lehet úgy, hogy csak félgőzzel készül az ember és bízik a jó szerencsében. Kemény munka és erőn felüli teljesítményt követel meg legfőképp a tanulótól, de az oktató szerepe sem mellékes. Adrienn azt is elárulta, hogy hárman készültek fel a versenyre, de időközben lemorzsolódtak mellőle a többiek, így egyedül állt ki a versenyen önmagáért, iskolájáért és városunkért. Elméleti felkészítő tanárai: Kis Miklós, Feketéné Bodor Barbar, Bajzák Zita és Nagy Melinda voltak, míg a szakmák gyakorlati részét Dányi Jánostól (cukrászat) és Horváth Krisztiántól (pék) tanulta meg.

A gyakorlati tanulmányok színhelyéül a P&P Pékáru Kft. üzeme szolgált, amely a pék-cukrász és sütő- és cukrászipari technikus szakmát tanuló
diákjainknak tanulószerződéssel biztosít gyakorlóhelyet. A Kft 1996-ban alakult, napjainkra az egyik legmeghatározóbb sütőipari vállalkozás Bács-Kiskun megyében. A cégnél 6 szakoktató végzi a gyakorlati oktatást. A megnövekedett létszám miatt 2000-ben önálló tanműhelyt építettek. A tanulószerződéses rendszer vitathatatlan előnye, hogy a tanulók termelő üzemi körülmények között sajátítják el a szakma fortélyait. Így Adriennek is tökéletes helyszínt biztosított minden versenyéhez kapcsolódó gyakorlati felkészüléshez.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen első nap a szóbeli és írásbeli tudásukról tettek tanúbizonyságot a tanulók, ezt pedig az igazán komoly munka, a gyakorlat követte.

A pék gyakorlaton kuglófot készítettek, a cukrászon pedig a hagyományos, tradicionális vajkrémes, Eszterházy tortát és sajtos rolót kellett sütniük. A szakmai zsűri természetesen nem csak küllemre osztályozta, hanem kóstolással is bírálta az elkészült műveket. A Balog Adrienn Kitti által elkészített finomságok pedig valódi remekműnek bizonyultak a zsűri döntései alapján. Ezzel nem csak kiválóságát bizonyította, hanem biztosította iskolai tanulmányai befejezésekor a jeles vizsgáját is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.