Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Július 08. 09:03, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Erre számítson, ha ősszel cserélne kazánt

Erre számítson, ha ősszel cserélne kazánt

A kondenzációs kazán energiatakarékosabb, mint a hagyományos gázkazán, jobban hasznosítja a hőt, de drágább is annál. Szeptember végétől már csak ilyet lehet forgalmazni és felszerelni Magyarországon.

A kondenzációs kazán energiatakarékosabb, mint a hagyományos gázkazán, jobban hasznosítja a hőt, de drágább is annál. Szeptember végétől már csak ilyet lehet forgalmazni és felszerelni Magyarországon.

A kondenzációs kazán hatásfoka lényegesen nagyobb, mint a hagyományos gázkazáné. Ezt úgy éri el, hogy az égéstermékben rejlő nagy hőmennyiséget visszanyeri, és az a kazánon belül hasznosul. A kondenzációs kazánnal 20-40 százalékos energiamegtakarítás érhető el – magyarázta Hrubar Balázs kéménytechnikai szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember cáfolta azt az állítást, miszerint szeptembertől kizárólag kondenzációs kazánokat lehet beépíteni. Mint mondta, az uniós előírás A és B energiahatékonysági osztályba tartozó termékeket nevesít. Igaz, jelentős részük kondenzációs kazán – ismerte el.

Nagy Gábor kéménybiztonsági szakértő a műsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kondenzációs technika akkor hoz igazán megtakarítást, ha összhangba hozzák a szabályozórendszerrel. Hangsúlyozta, hogy a korszerű szabályozástechnika időjárásfüggő. A legmegfelelőbb megoldás szerinte az, ha a külső változásokat az adott fűtési rendszer adottságait integráló szabályozás vezérli.

Kövécs Gábor gépészmérnök, tervező szerint a tervező felelőssége, hogy valamennyi lehetőséget megismertesse a megrendelővel. Úgy vélekedett, a kondenzációs technológia kicsit túl van misztifikálva. De azért mindenképp a technológia mellett szól, hogy a beruházási költség viszonylag gyorsan megtérül. Ilyenformán szerinte ezt a technológiát preferálni kell.

Nagy Gábor említést tett arról is, hogy a készülék ára mellett komoly költségforrás a füstgáz elvezetése, ellenben a kondenzációs technológiával megszűnik a szén-monoxid-veszély. A kondenzációs kazán beüzemeléséhez a kéményt is át kell alakítani. Egy beépített ventilátor nyomja ki az égésterméket. Emiatt túlnyomás van, és ezt csak tömör kéményekkel lehet biztosítani. Tehát vagy béléscső szükséges, vagy új kéményt kell építeni – tette hozzá Hrubar Balázs.

Arra a kérdésre, menyire megbízhatóak a kondenzációs kazánok, eltartanak-e akár 30 évig, mint a korábbi, hagyományos gázkazánok, Kövécs Gábor azt válaszolta: minél bonyolultabb egy műszaki rendszer, minél több alrendszerből áll, annál nagyobb a hibalehetőség. Megbízható készüléket kell választani, és tájékozódni kell a vásárlás előtt afelől is, hogy az adott típusnak milyen a szervizháttere. Egyébként pedig ma már nem érdemes 30 évben gondolkodni, mert folyamatosan jelennek meg az új technológiák – szögezte le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA