Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. December 29. 17:14, csütörtök | Helyi
Forrás: profit7.hu

Ennyi marad a zsebünkben az adómódosítások után

Ennyi marad a zsebünkben az adómódosítások után

Csökken az áfa, életbe lépnek adókedvezmények, 2017-ben már senkinek nem kell a hat százalékos mértékű ehot fizetni a megtakarításai után, és adómentes lesz a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, ellátás is.

Jövőre az adócsökkentésnek köszönhetően nyolcvanmilliárd forinttal marad több a lakosságnál és a családoknál. Az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmi adó csökkentése legalább 55 milliárd forintot hagy a lakosságnál. A baromfihús, a tojás és a friss tej adója öt százalékra esik, amivel – együttesen – nagyjából 35 milliárd forintról mond le jövőre az állam, a fennmaradó húszmilliárd pedig abból jön össze, hogy 2017-ben 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

E szerint a kétgyerekes családoknál 80-85 ezer forintot hagy jövőre a tervezett áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. Több mint 380 ezer kétgyermekes családnál a havi enyhítés újabb ötezer forinttal, harmincezer forintra emelkedik.

Jövőre adómentes lesz a bölcsődei mellett az óvodai szolgáltatás, ellátás is. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha a szülő kisgyermeke bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg teljesen köztehermentes. Vagyis se a munkavállalónak, se a munkáltatónak egy forint adót sem kell fizetnie. Ezzel összességében mintegy egymilliárd forintot spórolhatnak a kisgyermekes családok.

Készpénzt is kaphat béren kívüli jutttásként

Jövőre több mint négymillió munkavállaló kaphat – a cafeteria részeként, kedvezményes adózás mellett - százezer forintot készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül százezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép kártyára a munkáltató. A dolgozók összességében akár 1,5 milliárd forintot is nyerhetnek jövőre azáltal, hogy a juttatások adóalapjának megállapításához alkalmazandó szorzó - a jelenlegi 1,19-szeresről -1,18-szorosra mérséklődik. A gyakorlatban tehát csökken a vállalkozó által fizetendő közteher mértéke, így akár ennyivel magasabb összegű kafetéria-keretet biztosíthat a dolgozójának.

Jövőre már senkinek nem kell a hat százalékos mértékű ehot fizetni a kamatjövedelme és a tartós befektetési szerződés három éven belüli megszakítása esetén a lekötési hozama után. A tárca számításai szerint mintegy hárommilliárd forint marad így a lakosságnál.

Az első házasoknak 24 hónapig - gyermekáldás esetén a családi kedvezmény mellett is - jár a havi ötezer forintos állami nászajándék, azaz az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető már az adóelőlegből is. Ez a módosítás visszamenőleges hatályú, így az új szabály nemcsak jövőre, hanem a már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható. Az adminisztrációcsökkentés nyertese is a lakosság, hiszen 2017-ben az szja-bevallást az adóhivatal tölti ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.