Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Február 25. 18:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Emlékekről mesél a Holt-Tisza

Emlékekről mesél a Holt-Tisza

Csák László csongrádi képzőművész képeiből nyílt kiállítás ma (február 25-én) a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A Holt-Tiszai Tekercsek címet viselő tárlatot Kecskés László nyugalmazott könyvtáros, a Csongrád Város Képzőművészetéért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg.

Elismerését fejezte ki az esemény nyitányaként bemutatott zenés dalt, melyet a Yenisei együttes adott elő Tóth Anita, Zsirmik István és Cseke Attila közreműködésével. A különleges hangszerekből előcsalogatták azt az ősiséget, melyről tulajdonképpen maga a kiállítás is szól.

Ami volt, az nem jön vissza többé soha. Az idő egyirányú utca. Rakovszki Zsuzsa költő, író műfordító így fogalmaz egy versében. A vigasztalás Saul Bellow Nobel-díjas amerikai írótól érkezik, mely egyik regényének mesélője szájába a következő mondatot adja: Az emlékezés maga az élet. Igen, az emlékezés képessége adja meg számunkra az idő legyőzésének illúzióját. Amikor emlékezünk, akkor kilépünk a térből és az időből, levehetjük az általunk kialakított korlátokat, újra átélhetjük a múltat, vagy akár kivetíthetjük magunkat a jövőben is. Megszámlálhatatlan felemás élmény ér bennünket életünk során, melynek csak csekély töredékét tudjuk a későbbiekben felidézni. Annak ellenére, hogy a visszaemlékezést kiváltó ingerek száma szintúgy megszámlálhatatlan. Minthogy emlékeink csak hozzánk tartoznak, egyénileg szubjektívek, így válhatnak igazán értékessé számunkra. Általánosságban valamennyi művészet az emlékezésen nyugszik. Hiszen a művet közvetve vagy közvetlenül a művész saját privát tapasztalatai tükrözik.

Csák László Holt-Tiszai Tekercsek című kiállítása már szellemesen megálmodott címével is utal a régmúlt megidézésére. És arra is, hogy mi az emlékezés tárgya. Arra, hogy ez a Csongrádi Holt- Tisza. A romantikus vad térségű holtág együttes ihlette a művészt képei megalkotására. Ezek a képek nemcsak a Holt-Tisza jelenéről, nemcsak a konkrét tájélményeiről mesél nekünk, hanem egész gyermekkorát, fiatalkori érzéseit, élményeit, csongrádiságát mutatja be.

Kecskés László a művek elkészítésének technikai elemzése után, azzal zárta mondanivalóját, hogy bátorságra intette az érdeklődő közönséget a saját emlékeik és élményeik szabadon engedésére a képek megtekintése alatt. Csak így lehet kerek egész a kiállítás – mondta.

A tárlat képei megtekinthetők a Hattyúház nyitva tartási idejében április 8-ig.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.