Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 16. 12:00, vasárnap | Belföld
Forrás: police.hu

Előzzük meg a bajt

Előzzük meg a bajt

Nyakunkon a hideg, növekszik a felelősségünk.

A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Amikor beköszönt a rossz idő, leesik az első hó, akkor mindenki megrohamozza a hozzá legközelebb eső gumiszerelő műhelyt. De biztos, hogy ekkor van ennek az ideje?

A nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és - függetlenül az aszfalt nedvességétől - csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút (fékhatás megkezdésétől a megállásig megtett út) és ezzel együtt a féktávolság (az akadály észlelésétől a megállásig megtett út) is megnő.

A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

Nézzünk meg néhány, szemmel látható különbséget a nyári és téli gumiabroncs között:

Mintázat:
A téli gumiabroncsnak magasabb a csatornázottsági aránya, mint a nyárinak. A téli hónapokban több és másfajta csapadékra kell számítani, mint az év többi hónapjában, ezért a mintázatnak ennek megfelelően kell a kerekek alól a csapadékot „elvezetnie”.

Lamellák száma:
A téli gumiabroncson lényegesen több lamella található, mint egy nyári
gumiabroncson. Ennek lényege, hogy így az útburkolaton lévő tömörödött hóval sokkal több éllel tud a gumiabroncs kapaszkodni, így a tapadás és az iránytartás fokozódik.

Mit is várunk el a téli gumiabroncstól?
Sokan úgy keresnek gépkocsijukra téli gumiabroncsot, hogy a tapadása hóban és jégen is ugyanolyan legyen, mint a nyári gumiabroncsnak normál aszfalton.
Ilyen gumiabroncs azonban nem létezik. El kell fogadnunk, hogy a gumiabroncs nem vezet helyettünk, csupán lehetőséget ad arra, hogy fokozott óvatossággal, de biztonsággal közlekedjünk.

Ugyan még számíthatunk 10 Celsius fok feletti hőmérsékletre, azonban már egyre gyakrabban lehűlhet a hőmérséklet 7 Celsius fok alá. Ezért kérünk mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű, 3 évnél nem öregebb téli gumiabroncsokra.

Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal közlekedjünk, hiszen mindenkit hazavárnak!

Figyeljenek egymásra!

November vége felé közeledve az éjszakák egyre hidegebbek lesznek, valahol már most megjelent a hajnali fagy, nemsokára beköszönt a tél.

A hideg időjárás komoly fenyegetést jelent a fedél nélkül élőkre, azonban nemcsak ők vannak veszélynek kitéve, hanem azok a többnyire idős, egyedül élő emberek is, akik korukra, egészségi állapotukra, vagyoni helyzetükre tekintettel - vagy egyéb körülmények miatt - nem tudják befűteni a lakásukat.

Sajnálatos módon minden évben előfordul olyan haláleset, ami kihűlés következménye, de ez a legtöbb esetben elkerülhető, megelőzhető lett volna. Az ilyen esetek megelőzése össztársadalmi érdek, az egyes állampolgároknak is fontos szerepe van ebben.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy senki ne menjen el a hidegben a földön vagy padon fekvő ember mellett, illetve, ha tudomásukra jut, hogy a környezetükben valaki fűtetlen lakásban él, akkor értesítsék a hatóságokat a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Tegyünk együtt azért, hogy senki ne essen a hideg idő áldozatául!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.