Városlista
2018. február 18, vasárnap - Bernadett

Hírek

2017. December 06. 09:30, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Előadással motiválta volt iskolájának diákjait Piró

Előadással motiválta volt iskolájának diákjait Piró

December 5-én Csontos Piroska parasportoló edzőjével Nagy Viktorral és a Jogging Plus Szuperinfó Futóklub elnökével Németh Lászlóval motivációs előadást tartott a Göllesz Viktor Általános Iskolában.

- Azért hívtuk el mindenki Piró-ját, Csontos Piroskát, hogy tanulóinknak mesélje el honnan is indult el sport pályafutása. Szeretnénk, ha kitartása, küzdelme példa lenne a többi gyerek előtt is – nyilatkozta Keresztesné Csikós Gabriella intézményvezető lapunknak az előadást megelőző pillanatokban.

A többszörös országos bajnok Piró 2001-ben 7 évesen kezdte el tanulmányait a Göllesz Viktor Általános Iskolában. Már ekkor komolyan elkezdett foglalkozni a sporttal. Iskolai, majd később megyei és országos versenyeken vett részt, ahonnan szép eredményekkel tért vissza.

Általános Iskolai tanulmányai után a mezőgazdasági iskolában tanult tovább. Ebben az időben – 7 évvel ezelőtt – vitte el Piró-t nevelőedzője, Papp Elemér a félegyházi Jogging Plus Szuperinfó Egyesülethez, ahol Németh László vette szárnyai alá. 2012-ben került a Magyar Paralimpiai Bizottság elé, mint sportoló. Az első nemzetközi versenye már rögtön világbajnokság volt, ahol hófutás számban indult és megszerezte az első helyet.

Ezután már nem volt visszaút, sorra követték egymást a versenyek, ahol rövidtávfutóként és távolugróként indult és a dobogós helyezésnél sosem adta alább. Azt is fontos megjegyezni, hogy Piró 200 m-en a mai napig világcsúcs tartó. A legnagyobb megmérettetés saját bevallása szerint is a Riói Paralimpia volt, melyen 400 m-es síkfutásban 6. helyezést, távolugrásban pedig 8. helyezést ért el. Ezt azonban számos verseny megelőzte, melyre teljes erőbedobással, szorgalommal és mérhetetlen akaraterővel készült.

Piró már az olimpiára való felkészüléskor szenvedett sport sérülésétől, mely sarkának megbetegedéséből fakadt. Sajnos pihentetésről szó sem lehetett a felkészülés alatt, ez pedig rányomta a bélyegét az egészségére. A sorozatos terápiák sajnos nem hozták meg a kívánt eredményt, csak időleges megoldások voltak. Műtét lett a vége és kényszerpihenő.

Mostani edzője Nagy Viktor hivatalosan ez év szeptember 1-től foglalkozik az élsportolóval, de a konkrét munkát csak szeptember 25-én tudták elkezdeni, a gipsz levétele után. Mint ahogy azt trénerétől megtudtuk, Piroska alázatos és rendkívül motivált sportoló, sőt inkább az a probléma vele, hogy vissza kell tartani, mert mindig túl akar teljesíteni.

- A felépülés idejében nagyon fontos, hogy az edzés és a pihenés harmóniában legyen egymással – közölte a tényeket Nagy Viktor, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb visszatérjen újra Piró a versenypályára és kondíciója, dinamizmusa még jobb legyen, mint a sérülése előtt.

Piroska azt is elárulta beszámolójában, hogy a lábadozási idő alatt sem hagyta abba a sporttal való foglalkozást, közben Testépítő – Fittness képzésen vett részt, melyet sikeres vizsgával zárt.

A mindenki számára érdekfeszítő előadás közben bárki kérdezhetett az élsportolótól, de az edzője és az egyesület vezetője is szívesen osztotta meg a sporttal, versenyekkel kapcsolatos információkat az érdeklődőkkel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 17. 16:00, szombat | Helyi

Nem macskának való vidék

Hogyan tartsd távol a doromboló jószágokat?

2018. Február 17. 14:00, szombat | Helyi

Trendek és tévhitek – de miért drágul a kenyér?

Drágul a liszt, drágul a kenyér – de nem mindegy, hogy milyen: az egyik legfontosabb alap élelmiszerünk kapcsán sok tévhit és trend kering a fogyasztók körében.

2018. Február 17. 12:00, szombat | Helyi

Bocsáss meg magadnak!

Persze a megbocsátás egy hosszadalmas folyamat, és nem kell azt gondolnod, hogy ez egyik pillanatról a másikra be fog következni. Ugyanakkor vannak módszerek, amelyekkel segíthetsz magadon!

2018. Február 17. 10:00, szombat | Helyi

A síelők paradicsoma: Karintia

A síelés szerelmeseinek szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a szomszédos Ausztria legnépszerűbb síterepeiről Karintiában.