Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 11. 13:54, hétfő | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Elhunyt Retkes Mátyás nyugállományú tűzoltó alezredes

Elhunyt Retkes Mátyás nyugállományú tűzoltó alezredes

Június 5-én, életének 66 életévében elhunyt Retkes Mátyás nyugállományú tűzoltó alezredes.

Retkes Mátyás a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egykori Mentésszervezési Osztály osztályvezetője, megbízott igazgató-helyettese volt. 1952-ben született Kiskunfélegyházán. 1974. október 1-jén szerelt fel vonulós tűzoltónak a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóparancsnokságra. Vezetői korán felfigyeltek az értelmes fiatalemberre, így 1975-ben megkezdte tanulmányait Tűzoltó Tisztképzőn, amelyet 1977-ben végzett el, alhadnagyi rendfokozattal. Ezt követően, 1982-ben a Szovjetunióban, Tűzoltó Mérnöki Műszaki Főiskolán szerzett diplomát.

Első tiszti beosztása előadó volt, majd csoportvezető, 1988-ben kinevezték megyei parancsnok-helyettesnek. Az évek során többször töltött be osztályvezetői beosztást, 2005-ben megbízták igazgató-helyettesi feladatok ellátásával. Nyugállományba vonulása időszakában is ezt a beosztást töltötte be. Munkatársai követelménytámasztó, ugyanakkor végtelenül emberséges, igazságos magatartásáért tisztelték és szerették.

Sikeres szakmai munkája alapján számtalan elismerésben részesült, 1982-ben megkapta a Tűzbiztonsági Érdemrend Bronz, 1986-ban pedig az Ezüst Fokozatát. 1988-ban kiemelkedő munkája elismeréseként a Haza Szolgálatáért Érdemérem Ezüst Fokozatát kapta meg. Birtokosa a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének. 32 éves tűzoltói pályafutása alatt több mint húsz esetben részesült elismerésben.

Elveinek sohasem fordított hátat, nyugdíjba vonulása után is aktív kapcsolatot tartott fenn a volt munkatársakkal. Nyugdíjas éveiben is aktív, a tűzoltóállomány érdekeit figyelembe vevő munkát végzett.
A Bács-Kiskun megyei Tűzoltó Sport Club meghatározó személyisége volt, hosszú éveken keresztül elnökként támogatta a tűzoltó klub vagyonának megőrzését, gyarapítását és a szövetség forrásait az aktív tűzoltók szabadidős sportolási tevékenységének támogatására fordította. Volt ereje, energiája odafigyelni a nyugdíjas tűzoltóvezetők kapcsolatainak ápolására az ehhez szükséges feltételek megteremtésére is. Mindig fiatalos, előremutató gondolatokkal rendelkezett, rugalmas, együttműködő ember volt, mindig igazodott a jelenkor kihívásaihoz, a mában élt.


Temetés helyszíne: Református temető, Kecskemét, Irinyi utca
Temetés időpontja: Június 18., hétfő, 14 óra

Címkék: Retkes Mátyás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.