Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Október 17. 15:48, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Élethű miniatűrök kiállítása

Élethű miniatűrök kiállítása

Ma (október 17-én) makett kiállítás nyílt a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében, melyet 9-18, vasárnap pedig 9-16 óráig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A makettezés lényege, hogy mesterséges vagy természetes, esetleg egy képzeletbeli dolog, legtöbbször jármű, épület vagy emberalak pontos, kicsinyített mását alkossa meg a makettező. Vigyázat! A makettezés nem azonos a modellezéssel, ahol valamilyen jármű szintén kicsinyített, működőképes másának megépítése a cél. A makettkészítés lényege nem a működőképesség,hanem az alapul szolgáló eredeti dolog külső megjelenésének minél pontosabb, részletgazdagabb és valósághűbb visszaadásán van.

Azon makettezők száma igen ritka, akik saját tervek alapján, egyedi technikákkal, hétköznapi anyagokból építik meg, de akadnak ilyenek is. A leggyakoribb és legáltalánosabb formája a makettezésnek a játékboltokban vagy a kifejezetten makettezős szakboltokban, esetleg kiállításokon, versenyeken kapható ún. makett-készletek megvásárlása és otthoni összeépítése. Ezekben a dobozos készletekben fröccsöntött műanyag öntőkereteken található a számos apró alkatrész, amelyeknek a mellékelt építési útmutató alapján történő összeragasztása és festése a makettező fő tevékenysége. Emellett ezek a készletek általában tartalmaznak még úgynevezett (nem öntapadós) matricákat is: olyan előre elkészített, az építés végső szakaszában felhelyezendő jelzéseket (pl. számok, felségjelzések, jelek, feliratok, stb.), melyeket kézi festési módszerekkel nehéz vagy szinte lehetetlen volna felvinni. Egy makett megépítése során számos eszközre szükségünk lehet az alkatrészek kivágásától a festésükig. A leggyakrabban használt eszközök a vágásra alkalmazott kés, tapétavágó, hobbiszike, csípőfogó, csiszoláskor a fémreszelő, különböző durvaságú csiszolópapírok, festéskor pedig a különféle méretű ecsetek, festékszóró pisztoly és kompresszor.

A makettezők legnépszerűbb témája a harci repülőgépek és -járművek makettjei, de számos más tématerületről is elérhetők készletek, így például mai vagy korabeli polgári közlekedési eszközök (autók, utasszállító repülőgépek), versenyautók, vagy a Star Wars univerzum képzeletbeli űrsiklói, lépegetői. A ma megnyílt kiállításon láthatjuk példát a felsorolt témák közül valamennyire, hiszen roskadásig megrakott asztalok várják a látogatókat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.