Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Április 04. 11:50, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Egyre több intézmény madárbarát

Egyre több intézmény madárbarát

Meizl Ferenc a Platán utcai Általános Iskola nyugalmazott igazgatója öt évvel ezelőtt alapította meg a Madárbarát Klubot, mely azóta is rendszeresen tart foglalkozásokat az érdeklődők számára.

Ezúttal április 2-án tartotta soron következő összejövetelét a Petőfi Sándor Városi Könyvtár Gyermekbirodalmában.
Feri bácsi még aktív tanárként dolgozott, amikor elkezdte a madárodúk készítését az oktatási intézményben. Ezt követően bejárta Kiskunfélegyháza szinte minden oktatási intézményét (óvodáját és iskoláját) és próbálta a madarak szeretetét átadni a gyerekeknek, valamint azt a késztetést elültetni bennük, hogy valóban meg akarják ismerni és törődni akarjanak ezekkel a kedves állatokkal.

A föld madárvilága 10 ezer fajta, melyből Magyarországon 365 fajta található. Az is köztudott, hogy a világ valamennyi kultúrállamának van valamilyen címerállata. Magyarország címerállata a kerecsensólyom. A madarak végigkísérték történelmünket és bátran mondhatjuk azt, hogy elképzelhetetlen lenne életünk e különleges faj nélkül. S noha a világ legnagyobb szakértői az ornitológusok is csak néhány madárba szerelmesednek bele, de ezen keresztül az egész faj mélyen a szívükbe vésődött.

Ezt a fajta csodálatot és feltétel nélküli barátságot szeretné elmélyíteni Feri bácsi a felnövekvő generációban is. Elfogadtatni velük, hogy csak úgy élhetünk boldog és harmonikus életet, ha a természettel való szimbiózisunkat, az állat- és növényvilággal való barátságunkat magától értetődőnek tartjuk. Mindezen túlmenően nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy felelősséggel tartozunk mindezek fenntartásáért és megóvásáért legyen az növény-, állat- vagy épp madárvilág.

Mint tudjuk, Feri bácsi terve valóra vált. Egyre több iskola és óvoda és intézmény kapujában látható a „Madárbarát Intézmény” tábla. Többek között a könyvtár kapuján is. Ilyen tábla van még a Kossuthvárosi Óvodán, a Gátéri Óvodán és a petőfiszállási Csicsergő Óvodán. De csatlakozni fog rövidesen a sorba a Százszorszép Óvoda és a Kossuth Lajos Szakközépiskola.

Láthatjuk, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a madárbarát klub, s így évről-évre a megrendezésre kerülő programokon is egyre többen vesznek részt. A legközelebbi rendezvényt, a Madarak és Fák napja alkalmából szervezi meg a klub május 10-én.

A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madár ünnep Magyarországon, ami az MME kiemelt rendezvénye.

A Madárbarát Klub e jeles nap megünneplésére ezúttal a 740 hektárnyi területen fekvő Péteri-tó meglátogatását tűzte ki célul. Feri bácsitól megtudhattuk, hogy a területen kétszáz féle madárral találkozhatunk, és a madártani sétát a nagynevű Bankovics Attila ornitológus fogja vezetni. A programot a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület anyagi támogatással is segíti, így a Kossuthvárosi Óvodások nagycsoportosai ingyenesen fognak eljutni a helyszínre egy busszal.

Ehhez a buszhoz csatlakozhat bárki személyautójával a Városi Könyvtár mögötti parkolóban május 10-én 10 órakor. Bankovics Attila ornitológus neve és a helyszín (Péteri-tó) hallatán biztosak lehetünk abban, hogy fantasztikus élményben lesz része mindenkinek, akinek kedve van pár kellemes órát eltölteni a szabadban, kedves, tollas barátainkra leselkedve.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.