Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 17. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Egyre több a természetjáró

Egyre több a természetjáró

A Kiskun Természetbarát Sportegyesület január 15-én tartotta évi első Közgyűlését a Szakmaközi Művelődési Házban.

Óriási létszámban jelentek meg a tagok, hogy meghallgathassák a túravezetők 2015. évi beszámolóit, valamint a 2016. évre vonatkozó terveket. Bozó Lajos az egyesület elnöke gazdasági beszámolóval és a javaslatok szavazásra való előterjesztésével egészítette ki az este programját, mely végül kötetlen beszélgetéssel és szórakozási lehetőséggel, a „batyus bállal” zárult.

„Mint ahogy a világban is többféle vallás van, a felekezetek mégis egyformán krisztus hívők. Dávid Ferenc szavait idézve: Egy az Isten. Két csoport van a természetjáró egyesületben is. Ki-ki a maga módján akarja megismertetni és megszerettetni a természetet. Csak egy a természet!” - Kovács Ferenc, a Talpasok szakosztályának egykori legendás túravezetője e szavakkal jellemezte a természetjárók Bakancsos és Talpasok csapatának törekvéseit. A beszámolók és a jövőbeli tervek pedig alátámasztották szavait. Bozó Lajos, az egyesület elnöke a sportegyesület egyre nagyobb népszerűségét bizonyítván elmondta, hogy 2015-ben 304 fő fizetett tagdíjat, mindez a kezdeti alig 100 főhöz képest óriási fejlődést mutat.

A beszámolók tekintetében először Kristóf Klára a Bakancsos szakosztály túravezetőjét hallhatták a megjelentek.

  • 2015. februárjában a Magyar Hungaricumot, az Unesco Emberiség Szellemi Kulturális Örökségével, a mohácsi szokások sorából ismert télbúcsúztató, tavaszköszöntő eseményével ismerkedtek meg. A Busójárásról mindannyian óriási élményekkel és feltöltődve térhettek haza.
  • Ezt követően egy kétnapos túra következett a Mátrába, ahol a Bene vár, Tar, Csevice völgy és egyéb környékbeli látványosságok megtekintése színesítette a gyaloglást.
  • Májusban Budapestre látogatott a csapat, ahol a helyreállított Zeneakadémiát tekintették meg, valamint a Zwack Unicum múzeum és látogatási központ mellett sok más érdekességet láthattak a vállalkozó kedvű utazók.
  • Augusztusi útjuk célpontja Makó volt, ahol élménydús látogatást tettek a Makovecz Imre által tervezett Hagymatikumban és élvezetes előadást láthattak a Hagymaház Színpadán a Mágnás Miska zenés darab megtekintése révén.
  • Októberben a Pilis szívében túrázott a csapat, ahol a dobogókői Thirring körutat tették meg.
  • Az év végét már több mint két évtizede együtt tölti a csapat. Tavaly Mártélyon töltötték a Szilvesztert, idén pedig Hegyalja szolgált az óévbúcsúztatás színhelyéül. Ellátogattak a Rákóczi-várba, a két világörökség kapujához, útba ejtették Sárospatakot, de a tokaji bortúra sem maradhatott ki a repertoárból. A Kovács házaspár 50. házassági évfordulóját közösen ünnepelték meg az utazáson, amikor is menyasszonyi – újasszonyi ruhában, vőféllyel, koszorúslányokkal és vidám mulatsággal töltötték az estét. Annyi bizonyos, hogy nemcsak a házaspár, hanem mindenki számára emlékezetes marad az esemény.

A túravezető elmondta, hogy a betervezett saját utak mellett csatlakoztak a múzeum túrákhoz is. Végül a 2016-os évi tervek tekintetében megtudhattuk, hogy az alábbiak a főbb állomások:

  • Február 27. Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Aquincumba, majd pedig a Budai-hegyekbe látogatnak.
  • Március 27-28. (húsvét) Mecsek túra
  • Április 16. a MÁV által különvonattal szervezett Komáromi monostori erőd megtekintése.
  • Április vége – május eleje (amikor a marhák és a bivalyok tavaszi kihajtása megtörténik) Tiszaug a célpont
  • Május 14-én Szakrális beavató túra lesz a Pilisbe.
  • Június 11-én a Budapesti felújított Állatkertbe terveznek látogatást, valamint Vajdahunyad várába.
  • Augusztus 20. Ópusztaszer
  • Szeptember 17-18. Debrecen (városnézés, környékben hosszabb rövidebb kirándulás + Zsuzsi vonat)
  • December 30-31-ére vonatkozóan egyenlőre javaslatokat várnak.

Rádi Ferenc a Talpasok szakosztályának vezetője az alábbi beszámolóval szolgált a 2015. év tekintetében:

  • Április 11-én részt vettek a 18. Rezét Kupán 8 Kiskun csapattal. Az első helyért járó serleget elhozták, valamint a 4. és 5. helyezést. B kategóriában szintén egy első helyezéssel büszkélkedhetnek.
  • Május 16-án kellemes tavaszi sétát tettek, melynek látnivalói között említette: a Hűvösvölgyet, János-hegyet, Erzsébet kilátót, Makovecz kilátót, Remete szurdokot, a Budapesti Zsinagógát, a Szent István Bazilikát, a Mátyás templomot stb. A remek nap a Budai vár aljában lévő labirintus bejárásával zárult, melynek különleges hangulatát az szolgáltatta, hogy lámpással a kezükben bolyongtak a szűk utcácskákon.
  • Június 14-15-én a Velencei tónál tett túrát a lelkes csapat, ahol 28-an próbálkoztak kajakozással, de az erős szél miatt meghiúsult a hosszabb távú evezés, így a busz utasainak másik feléhez csatlakoztak, akik a túrázást választották a vizes program helyett.
  • Augusztus 20-24-én Erdélybe látogattak, ahol a Tordai sóbánya, Tordai hasadék mellett rengeteg látnivalóban bővelkedő túrán vehettek részt.
  • Október 23-25-én a Mecseket célozták meg, ahol Rockenbauer Pál sírjának meglátogatása mellett zengővárkonyi, orfűi, óbányai sétákat tettek vízesésekkel, forrásokkal, zuhatagokkal tarkított látnivalókkal gazdagodva.

A 2016-os éve terveiből az alábbi főbb állomásokat emelte ki Rádi Ferenc túravezető:

  • Április 9-én Balotaszálláson a 19. Rezét Kupával kezdődik az évad.
  • Május 21-22-én Börzsöny az úti cél (kisvasút, Fekete-völgy, Csóványos)
  • Június eleje: Szarvasi Arborétum
  • Június 18-19. Tata-Gerecse (a tavalyi Velencei tóhoz hasonlóan kerékpárral, gyaloglással)
  • Augusztus 17-21-én a tervek szerint 5 napos külföldi túra lesz Salzburgba. Két szurdok megtekintése, sóbánya és jégbarlang, valamint városnézés szerepel a tervek között.
  • Szeptember 10-én Budafok, Budatétény pincelátogatással egybekötve
  • Október 22-23. Mátra: Kékesről indulva a látványosságok megtekintése (Ilona vízesés, Galyatető stb.)

A beszámolók és tervek ismertetése után Bozó Lajos, az egyesület elnöke pénzügyi tekintetben számolt be az elmúlt évről, valamint szavazással döntöttek több kérdésben is. Döntés született a Városalapítók-napi Kitüntetésre előterjesztett személy vonatkozásában is. Egyöntetű szavazással Kovács Istvánnét jelölték meg, aki a Marillen Kft-től ment nyugdíjba és több évtizedre visszamenőleg rendkívül sokat tett az egyesület pénzügyeinek rendben tartásáért és a túrák szervezésében is. Ezenkívül az egyesület gyűléseinek helyszínváltozásáról és a Hazajárók egyesületéhez való csatlakozásról és a móravárosi Rockenbauer Pál emléktábla sürgető felújítási munkálatai is szóba kerültek a közgyűlésen, de erről érdemi intézkedés a továbbiakban várható.
A tagdíj tekintetében változás nem történt, egy évre vonatkozóan 1.000,-Ft/fő (nyugdíjas és diák részére) 2.000,-Ft/fő (felnőtt részére).

Az est végül kötetlen batyus-bállal zárult, melynek keretében az egyesület tagjai tortával köszöntötték fel a 70. életévét betöltő Kristóf Klára túravezetőt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.