Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több a pénzmosásra utaló bejelentés

Egyre több a pénzmosásra utaló bejelentés

Lehullhat a lepel a külföldre menekített adózatlan pénzekről. A múlt év első felében nagyjából 5700 pénzmosással összefüggő bejelentést tettek a hazai pénzügyi intézmények és más szolgáltatók. A jelzések száma némiképp alulmúlta a korábbi értéket, a pénzmosási ügyekkel foglalkozó iroda azonban a közteher-viselési kétségek tisztázásáért több esetben kezdeményezett adóvizsgálatot.

Óvatosabbá váltak a hazai pénzügyi-gazdasági élet résztvevői. A bankok és más szolgáltatók feltehetően szeretnék elkerülni, hogy bármely, utóbb napvilágot látó pénzmosásos esetnél felmerüljön a nevük. A tapasztalatok szerint leginkább e felismerés lehet az oka annak, hogy az utóbbi időszakban egyre több pénzmosásra utaló bejelentést tettek az érintett szereplők - írja a Magyar Nemzet.

A feltételezés alapjául szolgáló számsor szerint három évvel ezelőtt, 2012-ben nagyjából 7600 közlés érkezett a pénzmosás elleni információs irodához. Ehhez képest 2013-ban már megközelítőleg tizenháromezer jelzést regisztráltak, tavaly, fél év alatt pedig további körülbelül 5700 ügy került a szervezet elé.

– Az értékek alakulásából annyi mindenképpen észrevehető, hogy a pénzügyi és más szolgáltatók a korábbinál jobban odafigyelnek a bejelentendő ügyekre – így kommentálta a folyamatot a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője. Sárközi Alexandra alezredes arra is kitért, milyen jelentőségre tehetnek szert a bejelentésekből leszűrhető információk. Eszerint a pénzmosás elleni iroda leginkább a bűnüldözés számára szolgálhat érdemleges közlésekkel.

Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az iroda 2014 első felében több mint ezerötszáz alkalommal adott át adatokat a nyomozó hatóságoknak. A címzettek között szerepelhetett a rendőrség, az ügyészség, a nemzetbiztonság, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, miként lényeges adatokhoz juthattak a NAV pénzügyi nyomozói. Emellett külföldre is kerülhettek magyar információk, az iroda ugyanis kapcsolatban áll más államok hasonló feladatot ellátó szervezeteivel, valamint az Europollal. – Pénzmosásra utaló jelzéseket a magyar iroda is rendszeresen kap külföldről – jegyezte meg a szóvivő, majd hozzátette: az elmúlt esztendő első fél évében több mint 160 alkalommal futott be információ, megkeresés más országból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár