Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 28. 12:41, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Egymilliárdból építik a látogatóközpontot Bugacon

Egymilliárdból építik a látogatóközpontot Bugacon

Közel tízéves előkészítő munka eredményeként ultramodern látogatóközpont épül a bugaci Aranymonostor mellett.

Az egymilliárd forintos fejlesztést megyei turizmusfejlesztési keretből valósítja meg a bugaci önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési Nonprofit Kft.-vel közösen. Az építkezés a közbeszerzési eljárás után várhatóan tavasszal kezdődik és 2019 őszéig be is fejeződik - írta a BAON internetes portál.

A látogatóközpont kitörési pontja lehet nemcsak a településnek, hanem az egész térségnek. Az egykor világhíres Bugac márkanév újra divatba jöhet – hangsúlyozta Szabó László polgármester. – Évek óta azon dolgozunk, hogy a Bugac brandet, ami néhány évtizede még jól csengett hazánkban és Európában, újra felerősítsük. Ezért indítottuk el például a Kurultajt vagy az Ősök napját.

Ám az igazi lökést az Aranymonostor feltárása és annak értékes leletei adták. Ennek alapján – a megyeháza szakembereinek bevonásával – készítettünk egy tanulmánytervet, ami a Zarándoklat a századokon át címet kapta. Ennek a projektnek egyik fő eleme lesz az ultramodern látogatóközpont a falu határában feltárt Árpád-kori monostornál. Itt a látogatók bepillantást nyernek majd a középkori emberek életébe. Megismerhetik az ott élők vallási, kereskedelmi, étkezési, és gyógyászati szokásait. De bemutatjuk az Aranymonostor és a helyszínen feltárt Szent Péter-ereklyetartó történetét is. A legmodernebb technikák segítségével fényt derítünk arra, hogy nem is volt olyan sötét az a középkor, mint azt eddig gondoltuk. Rámutatunk, hogy az Árpád-kort, melyről nagyon kevés emlékünk maradt, méltán nevezhetjük a magyarság dicsőséges időszakának. A Szent Péternek szentelt monostor királyi pénzváltóhelyként működött a tatárjárás okozta pusztulásig. Az itt előkerült leletanyag a közelmúlt magyar régészetének legnagyobb szenzációja, amely teljes mértékben felülírja az Árpád-korról, annak fejlettségéről és szinte elképzelhetetlen gazdagságáról vallott korábbi tudásunkat. Bemutatja azt a Szent László halálát követő százötven békeévet, amelyről háborúk, csaták hiányában viszonylag kevés információnk maradt fenn.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA